Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSN varuje: Konflikt v Sýrii vedie k rozpadu krajiny, netreba sa len prizerať

Baššár al-Asad
Baššár al-Asad (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok varoval, že konflikt v Sýrii môže viesť k jej rozpadu. Juhokórejský diplomat preto vyzval, aby sa svet už viac neprizeral násiliu a krviprelievaniu pri bojoch medzi opozíciou a silami režimu prezidenta Baššára al-Asada. Pasívna pritom podľa neho nesmie byť ani Bezpečnostná rada ako výkonný orgán OSN.

Pan zároveň dodal, že základom riešenia v záujme zastavenia násilia je, aby si obe strany sadli za rokovací stôl. Výsledkom má podľa neho byť stanovenie podmienok pre demokratické odovzdanie moci, čo je "posledná nádej" pre Sýriu.

"Vojenské riešenie v Sýrii vedie k jej rozpadu. Aké zverstvá sa ešte musia stať, aby svet primäli ku konaniu? Už dva roky sledujeme potláčanie snáh ľudí o zmenu, útek stále väčšieho počtu ľudí z ich domovov, dennú eskaláciu zabíjania, vojnové zločiny. zločiny proti ľudskosti. Bezpečnostná rada už dlhšie nesmie byť tichým svedkom zabíjania. Tí s politickou mocou na zmenu musia reagovať na požiadavky všetkých matiek a detí v Sýrii," povedal šéf OSN.

Takmer dva roky trvajúce protivládne povstanie v Sýrii si podľa odhadov OSN vyžiadalo najmenej 70-tisíc obetí. Diplomatické úsilie o zastavenie násilia v blízkovýchodnej krajine zlyháva, pričom tvrdší postup voči Damasku blokujú v OSN Rusko a Čína. Al-Asad zase obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Opozícia doteraz odmietala s režimom rokovať, nedávno však súhlasila so stretnutím s Asadovým zástupcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu