Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pápež podľa vlastných slov odstúpil pre dobro cirkvi

Pápež sa dnes rozlúčil s veriacimi
Pápež sa dnes rozlúčil s veriacimi (Zdroj: SITA)

RÍM - Desaťtisíce ľudí z celého sveta sa v stredu na rímskom Námestí sv. Petra rozlúčilo s pápežom Benediktom XVI. Podľa odhadov sa na námestí zišlo viac než stotisíc ľudí. Pápež dal veriacim zbohom na poslednej generálnej audiencii pred jeho odstúpením z funkcie.

V prejave Svätý otec pripustil, že rímskokatolícka cirkev prešla počas jeho pontifikátu ťažkými obdobiami. "Vždy som vedel, že Boh nepripustí, aby sa cirkev potopila," povedal jasajúcemu davu. Rozhodnutie odstúpiť nebolo podľa jeho slov ľahké, no urobil ho po zrelej úvahe pre dobro cirkvi. Zdôraznil, že modlitbami a sebareflexiou ostane cirkvi verný.

Benedikt XVI. sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi. Svoje rozhodnutie odísť k 1. marcu z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností. Pápež si po rezignácii ponechá svoj titul Jeho svätosť a bude "emeritným pápežom".

Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu. Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr. Kardináli tak môžu zvoliť nového pápeža skôr ako 15. marca, čo bol oficiálne stanovený termín, ktorý bol vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky označovaný za príliš neskorý.

Za najväčších favoritov sa považujú ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu