Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledný deň Benedikta XVI. na čele cirkvi: Takto vyzerá jeho program!

Benedikt XVI. počas svojej poslednej generálnej audiencie na námestí Sv. Petra Zobraziť galériu (4)
Benedikt XVI. počas svojej poslednej generálnej audiencie na námestí Sv. Petra (Zdroj: SITA)

CASTEL GANDOLFO - Pápež Benedikt XVI. vo štvrtok oficiálne končí na čele katolíckej cirkvi. Z Vatikánu si to namieri do svojej letnej rezidencie v historickom mestečku Castel Gandolfo. Bývalý nemecký kardinál Joseph Ratzinger si ponechá svoje pápežské meno Benedikt XVI., odteraz však bude už len "emeritným pápežom".

Pápeža Benedikta XVI. delia len hodiny od ohláseného odchodu z čela katolíckej cirkvi, ktorú viedol takmer osem rokov. Jeho posledný deň v úrade budú sledovať stovky miliónov ľudí po celom svete, a to nielen veriacich. Dobrovoľná rezignácia pápeža je v moderných dejinách prevratnou udalosťou, pretože v poslednom viac ako pol tisícročí všetci pontifikovia zastávali svoj ​​úrad doživotne.

Benediktov dnešný program sa nebude príliš líšiť od jeho bežného dňa. Pápež vstane skoro ráno a od 7:00 sa zúčastní omše vo svojej súkromnej kaplnke, spolu so svojím osobným sekretárom. O 11:00 sa naposledy rozlúči s kardinálmi a popoludní zamieri na vatikánsky heliport, odkiaľ o 17:00 odletí na palube vrtuľníka do letného pápežského sídla v Castel Gandolfo pri Ríme. Večer ešte naposledy požehná ľuďom z okna paláca a úderom 20:00 ako pápež skončí. V tej chvíli pri bráne jeho sídla nahradí príslušníkov Švajčiarskej gardy vatikánska polícia.

Počas jeho stredajšej poslednej audiencie sa s ním prišli na rímske Námestie sv. Petra rozlúčiť desaťtisíce ľudí z celého sveta. V prejave Svätý otec pripustil, že rímskokatolícka cirkev prešla počas jeho pontifikátu ťažkými obdobiami. "Vždy som vedel, že Boh nepripustí, aby sa cirkev potopila," povedal jasajúcemu davu. Rozhodnutie odstúpiť nebolo podľa jeho slov ľahké, no urobil ho po zrelej úvahe pre dobro cirkvi. Zdôraznil, že modlitbami a sebareflexiou ostane cirkvi verný.

Benedikt XVI. počas svojej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Benedikt XVI. sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi. Svoje rozhodnutie odísť z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností. Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu.

Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr. Kardináli tak môžu zvoliť nového pápeža skôr ako 15. marca, čo bol oficiálne stanovený termín, ktorý bol vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky označovaný za príliš neskorý. Za najväčších favoritov sa považujú ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu