Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta XVI vo Vatikáne: Bozkával deti z davu!

Pápež Benedikt XVI predniesol poslednú verejnú modlitbu Zobraziť galériu (11)
Pápež Benedikt XVI predniesol poslednú verejnú modlitbu (Zdroj: SITA)

RÍM - Dnes sa odstupujúci pápež Benedikt XVI naposledy rozlúči s veriacimi. Na vatikánskom Námestí sv. Petra sa už hromadia tisícky ľudí, ktorí si tento okamih nechcú nechať ujsť. Medzi nimi nechýba množstvo Slovákov, ktorí do Ríma odleteli už začiatkom týždňa.

13:28 V dave viali aj slovenské zástavy.

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

12:34 O 20.00 h sa zavrú brány Apoštolského paláca, príslušníci Švajčiarskej gardy sa stiahnu do Vatikánu a pápežský stolec bude po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch Benediktovho pontifikátu oficiálne vyhlásený za uprázdnený.

12:23 Benedikt XVI pozdravil a požehnal aj slovenských pútnikov vo Vatikáne a poďakoval sa im za modlitby a pozornosti. "Zo srdca žehnám vás i vaše rodiny vo vlasti," povedal po slovensky.

12:07 V dave ľudí bolo vidieť transparenty s nápismi ďakujúcimi odstupujúcemu pápežovi za jeho službu cirkvi. Skandovanie "Benedetto" sa rozliehalo námestím dávno predtým, ako sa tam objavil papamobil.
"Je to ťažké. Je to nabité emóciami. Prišli sme podporiť pápežovo rozhodnutie," uviedol 53-ročný Riman Jan Marie, ktorý začal študovať v seminári.

"Prišla som sa mu poďakovať za svedectvo, ktoré zanechal v cirkvi," vyhlásila Maria Cristina Chiariniová, ktorá do Ríma pricestovala z Ravenny s ďalšími asi 60 veriacimi zo svojej farnosti. "Cítime smútok, ale aj pokoj, lebo my, kresťania, máme nádej. Boh nás nenechá bez pastiera," dodala.

12:04 Pápež vyzval veriacich, aby žili podľa evanjelia, v pravde a láske a v Roku viery si obnovili dôveru v Boha, "ako otca a v jeho náruč, ktorá nás vždy objíma a dáva nám silu kráčať v ťažkostiach".
"Buďme vďační za dar viery. Ďakujme za to každý deň, modlitbou i kresťanským životom," apeloval.

12:01 "Pán nám dal mnoho dní slnka a ľahkého vánku, v ktorých sme ulovili mnoho rýb. Boli však aj časy, v ktorých sme čelili rozbúreným moriam a protivetru, keď sa zdalo, akoby Pán spal," konštatoval pápež počas príhovoru parafrázujúc príbeh z evanjelia.

11:48 Pápež sa nezabudol rozlúčiť ani s tými najmenšími. Cestou námestím pobozkal niekoľko detí na čelo.

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

11:35 O dnešnú akciu vo Vatikáne bol na celom svete obrovský záujem. Miestenku zaisťujúcu prítomnosť priamo na námestí si rezervovalo 50 000 ľudí, desaťtisíce ďalších prišlo sledovať ceremóniu z priľahlých verejných priestranstiev.

11:33 S pápežom sa prišli rozlúčiť aj mnohí kňazi. "Prišiel som vyjadriť svoju vďačnosť za všetko, čo za osem rokov urobil. Jeho odstúpenie je významným odkazom všetkým kresťanom. Odchádza bez trpkosti, zato s nehou a vážnosťou," povedal 67ročný kňaz z talianskeho kraja Abruzzo.

11:30 Takto vidíme pápeža Benedikta XVI naposledy.

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

11:25 Pápež pri prejazde námestím na svojom papamobile zdraví pútnikov.

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

11:14 Na Svätopeterskom námestí niet voľného miesta.

Dojímavá rozlúčka pápeža Benedikta
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

11:05 Všetky dary, ktoré Benedikt dostal počas svojich zahraničných ciest, ostanú vo Vatikáne. Ide napríklad o pozlátené hodiny od súkromného sekretára Georga Gänsweina či kreslo so sklopnou opierkou na chrbát.

10:30 Bezpečnostné sily pracujú na plné obrátky.

10:18 Ako posledný politik sa zrejme s odchádzajúcim pápežom rozlúči bavorský premiér Horst Seehofer (63). Okrem neho sa audiencie zúčastnia mnohé hlavy štátu. Spojené štáty by mal zastúpiť americký minister zahraničných vecí John Kerry.

John Kerry (naľavo) sa víta s francúzskym premiérom Jeanom Marcom Ayraultom (vpravo) a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom (v strede)
Zobraziť galériu (11)
John Kerry (naľavo) sa víta s francúzskym premiérom Jeanom Marcom Ayraultom (vpravo) a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom (v strede)  (Zdroj: SITA)

Na rozlúčke sa očakáva až 150 tisíc veriacich z celého sveta. Audiencia by sa mala začať o jedenástej. Mnohé televízie ju budú prenášať naživo.

Námestie sa zapĺňa veriacimi zo všetkých kútov sveta
Zobraziť galériu (11)
Námestie sa zapĺňa veriacimi zo všetkých kútov sveta  (Zdroj: SITA)

Benedikt ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu. Po starom sa konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr. Za najväčších favoritov sú považovaní ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Benedikt XVI oznámil svoju rezignáciu 11. februára. O dôvodoch jeho rozhodnutia sa stále špekuluje. Oficiálne stanovisko hovorí, že kvôli vysokému veku a chorľavosti už nedokázal stopercentne plniť povinnosti vyplývajúce z jeho úradu. Ďalšie verzie tvrdia, že sa odmietal ďalej pozerať na zvrhlosti, ktoré sa dejú medzi kardinálmi a taktiež mocenské boje a korupciu, ktorá údajne pohltila cirkev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu