Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konská kauza naberá nový rozmer: Mäso je nebezpečné, obsahuje drogu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

PARÍŽ - Do potravinového reťazca vo Francúzsku sa dostalo konské mäso s obsahom potenciálne škodlivých drog. V sobotu o tom informovalo francúzske ministerstvo poľnohospodárstva. Mäso podľa neho obsahovalo fenylbutazón, ktorý sa používa na protizápalovú liečbu koní, no môže byť škodlivý pre ľudí.

Británia upovedomila Francúzsko, že v januári bolo to krajiny vyvezených šesť koní na mäso, to však bolo spracované a použité ešte pred varovaním. Úradom sa podarilo zastaviť distribúciu časti dovezeného konského mäsa, no asi polovica sa už dostala k zákazníkom. Podľa ministerstva však konzumentom hrozí "len malé zdravotné riziko".

Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. Viaceré veľké spoločnosti ako Tesco alebo Burger King v reakcii prestali odoberať mäso od írskych dodávateľov. Spoločnosť Tesco potvrdila, že identifikovala viac ako 60 percent konského mäsa aj v mrazených špagetách s mäsovou omáčkou vlastnej značky, ktoré z predaja stiahla. Francúzska firma Spanghero použila až 750 ton konského ako hovädzie mäso. Odhaduje sa, že až 4,5 milióna takýchto výrobkov sa predalo v celej Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu