Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce zistenia o strelcovi z Newtownu: Bol posadnutý Breivikom a videohrami!

Adam Lanza
Adam Lanza (Zdroj: TASR)

NEWTOWN – Strelec z amerického Newtownu, ktorý na tamojšej škole v decembri postrieľal 20 žiakov a šesť dospelých, chcel vraj zabiť viac ľudí ako pravicový extrémista Anders Breivik, ktorého vyčíňanie si v Nórsku pred dvoma rokmi vyžiadalo 77 obetí.

S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v pondelok na internete informovala americká televízna stanica CBS News. Polícia v štáte Connecticut správu označila za špekuláciu. CBS uviedla, že Adam Lanza, ktorý po masakre na základnej škole Sandy Hook v Newtowne otočil v decembri zbraň proti sebe, vnímal sám seba, že súperí s Breivikom, ktorý pri bombovom útoku a streľbe zabil 22. júla 2011 v oblasti Osla 77 ľudí. Breivik sa potom vydal polícii.

Televízia CBS s odvolaním sa na dvoch činiteľov, oboznámených s priebehom vyšetrovania newtownskej tragédie, uviedla, že Lanza sa na základnú školu zameral, pretože v nej videl "najľahší cieľ" s "najväčším nazhromaždením ľudí". Dôkazný materiál pritom podľa zdrojov ukazuje, že Lanzove smrtonosné počínanie zrejme ovplyvnili videohry s násilným obsahom a Lanza počas masakru situácie z nejakej videohry v duchu pravdepodobne stvárňoval. Obete na životoch vraj pre mladíka predstavovali akési "skóre".

Podľa zdrojov CBS vyšetrovatelia našli dôkaz, že Lanza bol Breivikom posadnutý. V suteréne Lanzovho domu tiež vraj našli množstvo videohier. Zdroje tvrdia, že Lanza tam osamote strávil veľa hodín a v miestnosti sa zatemnenými oknami na počítači zlepšoval svoje strelecké zručnosti.

O tom, ako sa vyšetrovatelia dozvedeli o Lanzovom zámere súperiť Breivikom, správa nehovorí. Úrady sa k motívom Lanzovho počínania zatiaľ nevyjadrili. Paul Vance z connecticutskej štátnej televízie ale podľa CBS upozornil, že skúmanie motívov ešte neskončilo a akékoľvek vyjadrenie o zámeroch strelca sú len špekulácie.

Breivik bol za masaker, pri ktorom zahynulo 77 ľudí, odsúdený k maximálnemu trestu 21 rokov väzenia. Trest môže byť predlžovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu