Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zverejnený záznam šokuje: Panika a zúfalé volanie o pomoc

Adam Lanza
Adam Lanza (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americké úrady dnes zverejnili asi polhodinový záznam telefonátov na tiesňovú linku 911 v čase minuloročného masakru v škole v Connecticute. Útočník Adam Lanza tam zabil 20 detí a šesť dospelých.

Záznam podľa stanice BBC zachytáva telefonáty zo školy v Newtowne, ktorým incident otriasol. "Zbadala som niekoho. Beží halou, stále beží a strieľa. Prosím, škola Sandy Hook," povedala jedna z volajúcich.

Školník Rick Thorne políciu informoval o rozbitom okne a kým telefonoval, bolo počuť niekoľko výstrelov. "Streľba stále pokračuje, prosím, stále strieľa!" volal školník. V telefóne je tiež počuť jedného z dispečerov, ako dáva príkaz, aby "tam šli všetci, čo môžu". Ďalej potom dáva pokyny, ako zaistiť bezpečnosť detí.

Záznam bol zverejnený deň potom, čo k tomu dal súhlas sudca. Riaditeľ školy John Reed predom obtelefonovával rodičov, aby sa na zverejnenie záznamov pripravili, pretože to obnoví emócie z doby útoku.

Pracovníci tiesňového centra zaznamenali 14. decembra 2012 prvý telefonát o 9:35 hodín a Lanza, ktorý predtým, než sa vydal do školy, zabil matku, vystrelil naposledy v 9:40 miestneho času, kedy zastrelil sám seba. Väčšina jeho obetí bola z dvoch školských tried.

Vyšetrovatelia vo svojej správe z minulého týždňa tvrdia , že bol dvadsaťročný Lanza jediný páchateľ. Motív jeho činu ale zatiaľ neobjasnili. "Poznal strelné zbrane, mal k nim muníciu, prístup a bol posadnutý masovými vraždami. Fascinovala ho najmä streľba na strednej škole Columbine v Colorade v roku 1999," stojí v správe. Dvaja študenti tam zastrelili 12 spolužiakov a jedného učiteľa.

Lanzov zločin v USA obnovil kampaň za prísnejšiu kontrolu predaja zbraní. Na federálnej úrovni sa síce žiadny zákon presadiť nepodarilo, ale niektoré štáty vrátane Colorada svoje zákony sprísnili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu