Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

S. Kórea znova šokuje: Má v pláne ďalšie dva jadrové testy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING – Severná Kórea informovala svojho kľúčového spojenca Čínu, že je pripravená uskutočniť tento rok jeden alebo dokonca dva ďalšie jadrové testy v snahe donútiť Spojené štáty k diplomatickým rozhovorom s Pchjongjangom.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj, ktorý má priame informácie o posolstve Severnej Kórey. Jadrové skúšky by tento rok mohlo sprevádzať aj ďalšie vystrelenie rakety, dodal zdroj, ktorý má priamy prístup na najvyššie vládne úrady v Pekingu aj Pchjongjangu.

Izolovaný režim uskutočnil svoj tretí jadrový test v utorok 12. februára, čím vyvolal celosvetové odsúdenie a ostré varovanie od Spojených štátov, že test je hrozbou a provokáciou. "Už je všetko pripravené. Štvrtý a piaty jadrový test a vystrelenie rakety by sa mohli uskutočniť čoskoro, možno tento rok," uviedol zdroj a dodal, že štvrtá nukleárna skúška bude oveľa väčšia než tretia a bude sa rovnať desiatim kilotonám trhaviny TNT (trinitrotoluén).

Jadrové skúšky sa uskutočnia, ak Washington nezačne rozhovory so Severnou Kóreou a neprestane s politikou, ktorú Pchjongjang pokladá za pokusy o zmenu režimu, informoval ďalej zdroj. Severná Kórea (KĽDR) podľa zdroja takisto znovu vyjadrila svoju dlhodobú túžbu podpísať s USA konečnú mierovú dohodu a nadviazať s nimi diplomatické vzťahy. KĽDR je formálne stále vo vojne s USA aj s Južnou Kóreou, pretože Kórejská vojna sa v roku 1953 skončila iba prímerím.

Podľa prvých odhadov sa tohtotýždňová podzemná jadrová skúška severokórejskej armády rovnala šiestim, siedmim kilotonám, hoci konečné hodnotenie sily a materiálu použitého pri výbuchu môže prísť až o niekoľko týždňov. V utorok išlo o najnovší, tretí jadrový test Severnej Kórey, predchádzajúce dva vykonala v roku 2006 a 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu