Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Václav Klaus mladší: Línia, že by bol dedko fašista, je trošku pretiahnutá

Václav Klaus ml.
Václav Klaus ml. (Zdroj: TASR)

PRAHA - Pred desiatimi dňami vyšlo najavo, že starý otec Václava Klausa mladšieho a otec českej prvej dámy pracoval pre tajnú políciu fašistického Slovenska, ktorá spolupracovala s gestapom.

"Rozhodne to nie je nič pekné a neobhajujem to," povedal syn odchádzajúceho českého prezidenta v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Mladá fronta DNES.
      
"Dedko bol pre mňa fotka v rodinnom albume," uviedol Václav Klaus ml. - riaditeľ Prvého obnoveného reálneho gymnázia (PORG) v Prahe-Libni - s tým, že jemu už na celej veci v podstate vôbec nezáleží. Ťažké je to najmä pre jeho matku Liviu, ktorá aféru svojho otca nesie vo svojich takmer 70 rokoch veľmi zle.
      
"Je niekoľko svedectiev, ako pomáhal ukrývať niekoho a už v apríli sa stal úradníkom košickej vlády, zúčastnil sa povstania, ušiel niekedy v roku 1944 na výzvu rozhlasu do hôr - takže taká tá linka, že bol fašista, je zľahka pretiahnutá," povedal Klaus mladší v interview, z ktorého citovala spravodajská webová stránka iDNES.cz.
      
Rozhovor sa týkal aj riaditeľových sporných výrokov ohľadne Karla Schwarzenberga, ktoré sa v médiách objavili tesne pred prvými priamymi voľbami českej hlavy štátu. Schwarzenberg v nich súperil s bývalým premiérom Milošom Zemanom, ktorého podporil odchádzajúci prezident Klaus.
      
Predkov súčasného ministra zahraničných vecí Schwarzenberga označil Klaus mladší na základe citácií z jedinej knihy za nacistov. "Keď ja uvediem prameň menovaním knihy, tak sa všetci idú zblázniť," obhajuje sa a argumentuje, že na blogoch sú ničím nepodložených výrokov miliardy.
      
Klaus mladší sa tiež vyjadril k amnestii, vyhlásenej svojím otcom na konci prezidentského obdobia. Tento krok vyvolal odpor nielen v časti verejnosti, ale aj medzi niektorými sudcami a odborníkmi na právo. Podľa syna je však otcova amnestia v poriadku.
      
Dosluhujúci prezident podľa neho navyše vydržal na politickom výslní dlhšie než 20 rokov, čo je oproti ostatným nadštandard. "Myslím si, že je to zásluhou toho, že obhajoval svoje stanoviská - a niekedy aj sám," uviedol Klaus mladší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu