Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandalózne tajomstvo Klausovej rodiny: Svokor zo Slovenska pracoval pre fašistov a utláčal Židov!

Václav Klaus s manželkou Líviou
Václav Klaus s manželkou Líviou

PRAHA/BRATISLAVA - Pred voľbami upozorňovali český prezident Václav Klaus a jeho manželka Lívia na to, že jeden z kandidátov na post hlavy štátu Karel Schwarzenberg má cudzí pôvod a prvá dáma, ktorá príde na Pražský hrad bude hovoriť iba po nemecky. Ich syn sa dokonca vyslovil, že Schwarzenbergov svokor bol nacista. Teraz sa však ich slová obracajú proti nim. Podľa Lidových novín práve svokor Václava Klausa pôsobil za vojny ako vysoký úradník tajnej politickej polície Slovenského štátu a osobne sa podieľal na perzekúcii slovenských Židov.

V českých a slovenských archívoch sa otec Lívie Klausovej, právnik Štefan Miština, vynára na začiatku roka 1940 v Bratislave ako vedúci cenzúrneho oddelenia Ústrednej štátnej bezpečnosti (ÚŠB) v hodnosti aktuárského eléva. Išlo o centrálu tajnej politickej polície totalitného štátu, ktorej úlohou bol dozor aj represie a jej pracovníci spolupracovali s Gestapom. Najmä jej protikomunistické oddelenie bolo známe používaním brutálnych metód vyšetrovania.

Lidové noviny napísali, že september 1940 predstavuje určitý prielom v perzekúcii slovenských Židov, ktorá vyvrcholila v roku 1942 deportáciou dvoch tretín židovskej populácie do nacistických vyhladzovacích táborov. V septembri 1940 vznikol Ústredný hospodársky úrad, ktorého cieľom bolo rýchlo sa zmocniť židovského majetku. Obstaraním súpisu ich majetku, ktorý prešiel na Ústredný hospodársky úrad, bol za ÚŠB poverený práve Štefan Miština.

Livia Klausová, pôvodom Slovenka, vždy tvrdila, že o tom, čo robil jej otec za vojny, nič nevie. "Otec mi zomrel v roku 1955, keď som mala pätnásť rokov. Nikdy sme sa o ničom takom nebavili, neviem o tom, že by pracoval inde ako na ministerstve ochrany práce a sociálnej starostlivosti. Do tejto chvíle som o ničom inom ani nepočula," uviedla Klausová pre Lidové noviny.

Tie ďalej upozornili na isté časové nezrovnalosti. 15 rokov nedovŕšila v roku 1955, ale 1958. Jej otec ďalej nezomrel v roku 1955, ale podľa dostupných informácií v roku 1959.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu