Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Portrét Picassovej milenky vydražili za 30 miliónov eur: Ona mala 17, on bol ženatý

Žena sediaca pri okne
Žena sediaca pri okne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Portét slávneho španielskeho maliara Pabla Picassa, na ktorom zobrazil svoju milenku a múzu Marie-Thérese Walter, na utorkovej dražbe predali za 28,6 milióna libier (v prepočte približne 33,3 milióna eur). Londýnsky aukčný dom Sotheby's pritom za najexkluzívnejší kúsok na dražbe impresionistického, moderného a surrealistického umenia očakával 25 až 35 miliónov libier (29,1 až 40,7 milióna eur).

Obraz s názvom Femme assise pres d'une fenetre (Žena sediaca pri okne) Picasso namaľoval v roku 1932. Marie-Thérese Walter stretol o päť rokov skôr v Paríži, keď mala ona 17 a on 45 rokov. Ich milenecký vzťah však dlho držal v tajnosti práve pre jej mladý vek a jeho manželstvo s ruskou balerínou Olgou Chochlovou. Helena Newman, vedúca európskeho oddelenia impresionistického a moderného umenia v Sotheby's, sa veľmi teší z toho, že sa tento "ohromujúci a veľkolepý portrét" predal za takú vysokú cenu. "Tento konkrétny portrét je pozoruhodným a nápadne moderným dielom z jedného z najslávnejších maliarových období," vyhlásila.

Na dražbe sa za 14 miliónov libier (16,3 milióna eur) predala aj séria diel rakúskeho umelca Egona Schieleho. Napríklad za jeho obraz Liebespaar (Selbstdarstellung mit Wally) z roku 1914 zberateľ zaplatil 7,9 milióna libier (9,2 milióna eur). Ďalším vzácnym kúskom bol obraz Clauda Moneta Nympheas avec reflets de hautes herbes, jeho cena bola 9 miliónov libier (10,5 milióna eur). Zberatelia si v utorok v Sotheby's kúpili umelecké diela v celkovej hodnote 121,1 milióna libier (140,8 milióna eur). "Noví i skúsení dražitelia reagovali s veľkým nadšením, predovšetkým pre výber impresionistických diel považovaných za najlepšiu ponuku v ostatných rokoch," zhrnula Newman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu