Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Až 54 krajín pomáhalo CIA chytať teroristov: Vypočúvali ich a vydali bez procesu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Až 54 krajín údajne pomáhalo americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) v programoch, v rámci ktorých osoby podozrivé z terorizmu zadržiavali v tajných väzeniach na svojom území alebo ich vypočúvali. Informovala o tom v utorok v správe organizácia na ochranu ľudských práv Open Society Justice Initiative, z ktorej citovala tlačová agentúra Reuters.

Organizácia sa v správe zameriavala na porušovanie ľudských práv, súvisiace so CIA a tajným zadržiavaním osôb po útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001.

Správa nazvaná "Globalizované mučenie" uvádza, že vychádza z informácií od "dôveryhodných verejných zdrojov" a "uznávaných organizácií na ochranu ľudských práv". CIA odmietla správu komentovať.

Odovzdávanie zadržaných osôb zahraničným vládam sa uskutočňovalo bez riadneho zákonného procesu a zodpovednosť za to nesú teda aj tieto vlády, uvádza sa v správe.

V dokumente je vymenovaných 136 jednotlivcov, s ktorými sa takto zaobchádzalo, a tiež to, akú pomoc každá z 54 krajín poskytovala.

Medzi vládami obvinenými z napomáhania programom CIA sú niektorí verní spojenci Spojených štátov ako Austrália, Kanada, Nemecko, Británia a Írsko, ale aj také, ktoré nie sú zvyčajne pokladané za priateľov USA - napríklad Irán. V správe sa uvádza, že Irán prepravil niektorých podozrivých do Afganistanu a ten ich potom odovzdal Spojeným štátom.

Uvedených 54 krajín údajne pomáhalo operáciám CIA rôznym spôsobom, napríklad poskytovalo CIA väznice, pomáhalo chytať podozrivých a prepravovať ich, alebo poskytovalo svoj vzdušný priestor a letiská, zabezpečovalo špionážne informácie či vypočúvalo zadržaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu