Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ničivé zemetrasenie o sile 8 stupňov zabilo 5 ľudí, cunami ohrozuje Japonsko

Po zemetrasení úradovalo cunami Zobraziť galériu (2)
Po zemetrasení úradovalo cunami

SYDNEY - Silné zemetrasenie o intenzite ôsmich stupňov Richterovej škály dnes zasiahlo oblasť východne od Šalamúnových ostrovov v južnom Tichomorí. Otrasy zdvihli asi meter vysokú vlnu cunami, ktorá zabila podľa potvrdených správ stanice CNN päť ľudí. Vlna poškodila na Šalamúnových ostrovoch desiatky domov a za niekoľko hodín by mala doraziť k Japonsku.

Otrasy boli zaznamenané vo 2:12 SEČ vo vzdialenosti 347 kilometrov od ostrova Santa Cruz v hĺbke cez 28 kilometrov. Cunami zasiahla mesto Lata ležiace na ostrove Santa Cruz, ktorý je vo východnej časti súostrovia. Stanici CNN informáciu o piatich mŕtvych potvrdili zdravotnícke zdroje. Podľa stanice BBC sú dve osoby ešte nezvestné.

Aj menšie prejavy cunami zanechali spúšť:

Japonské úrady oznámili, že cunami vysoká asi pol metra by mohla doraziť k japonským ostrovom Hokkaidó a Kjúšú. Japonská meteorologická služba preto vyzvala občanov, aby sa držali ďalej od pobrežia.

Varovanie pred cunami bolo vydané pôvodne pre Šalamúnove ostrovy, Vanuatu, Nauru, Papua-Novú Guineu, Tuvalu, Novú Kaledóniu, Fidži či Kiribati, ale postupne bolo odvolané. Ostatné krajiny južného Pacifiku vrátane Austrálie, Nového Zélandu a Indonézia situáciu sledovali.

Na Šalamúnových ostrovoch sa ihneď po vydaní varovania pred cunami vydali obyvatelia na vyššie položené miesta. V oblasti, ktorá je ohnisku najbližšie, žije asi 30.000 obyvateľov.

V roku 2007 zasiahlo západnú časť Šalamúnových ostrovov zemetrasenie o sile 8,1 stupňa Richterovej škály, pri ktorom zahynulo viac ako 50 ľudí a tisícky ďalších prišli o strechu nad hlavou. Šalamúnove ostrovy tvorí viac ako 200 ostrovov s celkovým počtom obyvateľov len o málo presahujúcim pol milióna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu