Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Česko podporuje členstvo Turecka v EÚ, turecký premiér pricestuje aj na Slovensko

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

BRATISLAVA - Vzájomné vzťahy, posilnenie spolupráce, aktuálne otázky európskej a medzinárodnej agendy budú témou rokovania premiéra Roberta Fica a jeho tureckého partnera Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v stredu 6. februára pricestuje na oficiálnu návštevu Slovenska.

Obaja premiéri sa v Bratislave zúčastnia aj na slovensko – tureckom ekonomickom fóre, kde vystúpia s príhovormi. Erdogana okrem toho prijme prezident SR Ivan Gašparovič a stretne sa s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Členstvo Turecka v EÚ podporuje aj Česko

Premiér Petr Nečas (ODS) podporuje plnoprávne členstvo Turecka v EÚ. Povedal to v pondelok v Prahe tureckému premier Recep Tayyipovi Erdoganovi. Erdogan dúfa, že turecké úsilie podporí aj eurokomisár pre rozšírenie EÚ pochádzajúci z Česka Štefan Füle.
    
Podmienkou tureckého členstva v únii je podľa Nečasa úspešné turecké splnenie prístupových podmienok. "Česká republika patrí medzi tradičných podporovateľov integračných snáh do EÚ a my naďalej zastávame postoj, že Turecko by po splnení prístupových kritérií malo mať možnosť stať sa plnoprávnym členom EÚ," uviedol Nečas.

Turecko by malo byť prijaté do EÚ bez ďalšieho omeškania, tvrdí Erdogan

Erdogan uviedol, že jeho krajina pred "bránami EÚ" stojí už päť desiatok rokov a zdržiavanie integrácie je "neodpustiteľné". Podľa neho by mala byť jeho krajina prijatá bez ďalšieho omeškania. "Naša spolupráca a solidarita s európskymi krajinami bude samozrejme pokračovať, aj keď nás neprijmú,“ uviedol a zároveň dodal, že želaním Turecka je vstup do EÚ. Turecko podľa neho začalo rokovania o zapojení sa do európskej integrácie už roku 1963.

Oficiálne prístupové rokovania s Tureckom, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú už od roku 2005, Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu