Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecký premiér je z Fica nadšený: Dúfa, že jeho úspechy nikdy neskončia!

Recep Tayyip Erdogan a Robert Fico
Recep Tayyip Erdogan a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, dnes predsedu vlády Roberta Fica nazval priateľom, ktorý podporuje jeho krajinu na ceste do Európskej únie.

Dúfa tiež, že Ficove úspechy na domácej politickej scéne sa nikdy neskončia. "Keď chcete dať niekomu negatívne stanovisko, je na to široká škála zámienok, ktoré sa dajú na tento účel využiť. Samozrejme, Roberta tu považujem za svojho priateľa, ktorý v tomto ohľade predstavuje výnimku," vyhlásil turecký premiér na margo prístupu EÚ a Fica k otázke vstupu krajiny polmesiaca do Únie.

Podľa Fica sme na Slovensku presvedčení, že rokovania medzi Tureckom a EÚ potrebujú nový stimul. "Slovensko patrí medzi tie krajiny, ktoré podporujú rozširovanie EÚ. Presadzujeme pravidlo, že ak krajina, ktorá žiada o vstup do EÚ, spĺňa všetky podmienky vstupu, má mať právo vstúpiť do EÚ. Ak už táto zásada neplatí, je povinnosťou EÚ, aby to jasne a otvorene povedala," uviedol slovenský predseda vlády. Erdogan potvrdil, že Turecko sa bude aj naďalej usilovať o vstup do EÚ, avšak zrejme v budúcnosti nastane chvíľa, keď "si bude treba povedať dosť". Za podporu Slovenska sa Erdogan poďakoval. S Ficom má turecký premiér podľa vlastných slov spoločnú jednu vec. "Fico so svojou stranou trikrát vyhral voľby, ja som na tom podobne. Trikrát som bol potvrdený voľbami v mojom úrade," doplnil Erdogan.

Fico vyzdvihol, že medzi Bratislavou a Ankarou neexistujú žiadne otvorené politické otázky a sú tu všetky predpoklady na prehĺbenie hospodárskej spolupráce. "Dohodli sme sa, že vyvinieme maximálne úsilie, aby sme liberalizovali vízovú povinnosť do takej miery, aká je možná podľa pravidiel schengenu a legislatívy Turecka," konštatoval Fico. Erdogan mu zasa prisľúbil, že hneď ako sa vráti do Turecka, podnikne príslušné kroky pre to, aby sa prekážka v podobe víz pre Slovákov odstránila. "Verím, že Slovensko recipročne zľaví vízovú povinnosť pre občanov Turecka cestujúcich na Slovensko, najmä tých, ktorí tu cestujú pre šport, vzdelávanie, akademickú činnosť," dodal.

Slovensko má ďalej podľa Fica veľký záujem na spolupráci dodávok plynu cez územie nášho štátu. "Chceme intenzívnejšie spolupracovať v oblasti vedy a výskumu, kde navrhujeme tri konkrétne projekty," poznamenal predseda vlády SR. Ide o výskumný projekt v oblasti výroby energie z jadra, spoluprácu v oblasti aplikácie a vývoji bezpečnostných systémov pre potrubia. "Je tu aj návrh na vytvorenie spoločného turecko-slovenského vedeckého výskumného centra so sídlom v Istanbule," ukončil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu