Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Moslimovia pred Valentínom varujú, nie je v súlade s islamom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JAKARTA – Kým moslimskí duchovní tvrdia, že oslavy dnešného sviatku zamilovaných nie sú v súlade s islamom a kresťanskí hodnostári upozorňujú, že treba hľadať a oslavovať pravú lásku, a aj to nie iba v jeden deň v roku, ekonómovia, napríklad v USA, sa tešia z optimizmu zamilovaných, ktorý sa prejavuje okrem iného aj v sumách vyčlenených za valentínske darčeky a oslavu.

Islamistické hnutie Saláfistická výzva, ktoré v Egypte zoskupuje niekoľko hnutí konzervatívneho islamu, distribuovalo v egyptskom prístavnom meste Suez letáky o uvalení fatvy na oslavy Dňa sv. Valentína. Fatva podpísaná saláfistickým učencom šejkom Muhammadom al-Afimajnom sa objavila pred niekoľkými dňami na múroch domov, v parkoch, na zastávkach autobusov, pri vchodoch do mešít. Ako hlavnú príčinu duchovný uvádza, že o sviatku zamilovaných niet zmienky v zbierke zákonov šaría.

Okrem toho mu prekáža, že zástancovia osláv vyzývajú na fyzické prejavy lásky a zneužívajú na to symbol srdca. Spôsob osláv sviatku svätého Valentína by podľa šejka mal byť úplne cudzí všetkým "moslimom, ktorí to so svojou vierou myslia vážne". Napriek zákazu sa však egyptská mládež sviatok osláviť chystá. Najväčšej popularite sa tešia nálepky so zábavnými obrázkami a veršíkmi, píše agentúra RIA Novosti.

 Indonézske úrady a moslimskí hodnostári vyzvali dnes indonézsku mládež, aby ignorovala sviatok svätého Valentína, keďže často vraj len slúži ako zámienka pre nedovolený predmanželský pohlavný styk. Námestník starostu mesta Depok vyzval obyvateľov mesta, aby namiesto toho svoje deti v tínedžerskom veku motivovali k  aktivitám v rámci moslimského spoločenstva.

Ako pripomína AP, moslimskí duchovní z viacerých miest Indonézie, kde žije najpočetnejšia komunita moslimov na svete, už v stredu vyzvali mládež, aby sa vyvarovala osláv sviatku zamilovaných. Proti sviatku, ktorý má korene v západoeurópskej kultúre, protestovali v stredu aj stovky študentov na ostrovoch Sumatra a Jáva.

Duchovní rímskokatolíckej a pravoslávnej cirkvi v Rusku pripomenuli svojim veriacim, že na lásku treba myslieť nielen na Valentína, pričom zdôraznili, že majú na mysli lásku manželskú, vernú a zodpovednú. Vyslovili sa tiež proti komercionalizácii tohto sviatku, ktorú badať prakticky na celom svete. Generálny tajomník Konferencie biskupov Ruska Igor Kovalevskij upozornil veriacich, že Popolcovou stredou sa začal predveľkonočný pôst, počas ktorého sú zakázané všetky druhy zábavy.

Vsevolod Čaplin z moskovského patriarchátu nevidí problém v oslave Dňa zamilovaných, ak si ľudia vyznávajú skutočnú, hlbokú lásku. Ťažko však podľa neho súhlasiť s propagovaním voľnej lásky a jej vyhlásením za akúsi normu. Ošiaľ súvisiaci so sviatkom sv. Valentína má v Japonsku čokoládovú príchuť. V tejto krajine je totiž zvykom darovať čokoládové bonbóny rôznych tvarov, alebo - pre tých šikovnejších - súpravy na výrobu čokoládových cukríkov. Darovať v tento deň bonboniéru sa v Japonsku rovná vyznaniu lásky, píše RIA Novosti.

Na sviatok svätého Valentína sa asi šesť miliónov Američanov chystá požiadať o ruku alebo takúto ponuku očakáva. Je to o dva milióny viac ako vlani. Podľa analytikov to svedčí o optimizme ľudí, ktorí veria, že ekonomika Spojených štátov sa uberá správnym smerom. Podľa prieskumov priemerná cena zásnubného prsteňa je tento rok 2410 dolárov. Pri výbere valentínskych darčekov budú vraj americkí muži štedrejší ako ženy, keďže na ne v priemere minú 272 dolárov.

Milánske Múzeum kinematografie pripravilo pri príležitosti osláv Dňa svätého Valentína výstavu fotografií najslávnejších bozkov z filmov. Ako informovalo internetové vydanie denníka Milano Today, nechýba ani záber zo známej scény z filmu Sever proti Juhu, ani dojímavý bozk Snehulienky na hlávku jedného zo siedmich trpaslíkov v kreslenom filme Walta Disneyho, ale ani bozk dvoch psíkov cez špagety z kresleného filmu Lady a Tramp.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu