Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dramatické potopenie ropnej plošiny: 1 300 ton išlo pod hladinu aj s ľuďmi na palube!

(Zdroj: YouTube)

TEHERÁN - Irán, ktorý čelí zákazu dovozu kľúčových ropných technológií z USA a krajín Európskej únie, sa snaží vybudovať svoje vlastné zariadenia s cieľom dosiahnuť samostatnosť. Nebude to však také jednoduché. Minulý týždeň sa iránska plošina potopila v Perzskom zálive pri snahe umiestniť ju v mori. Pod hladinou sa tak zrazu ocitol projekt za 40 miliónov dolárov (cca 29 miliónov eur).

Plošina na ťažbu ropy a zemného plynu váži 1300 ton a jej staviteľom je iránska spoločnosť Iranian Marine Industrial (SADRA), ktorú riadia vplyvné Revolučné brigády.

Podľa firmy Pars Oil and Gas, ktorá zariadenie inštalovala, nebolo možné vykonať okamžité záchranné práce pre nepriaznivé počasie. Potápači tak museli byť odvolaní a plošina zostala trčať v hĺbke približne 80 metrov.

„Akonáhle sa počasie v oblasti zlepší, začneme podnikať opatrenia na vyzdvihnutie konštrukcie z dna Perzského zálivu,“ uviedol predstaviteľ spoločnosti.

Stavba plošiny trvala 2,5 roka a príčiny potopenia sú v štádiu vyšetrovania. Pri incidente neboli hlásené žiadne obete. Napredovanie iránskeho priemyslu v tejto sfére je však na čas zmarené.

Potopenie plošiny

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu