Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský škandál londýnskeho Scotland Yardu: Kradol identity mŕtvych detí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýnsky Scotland Yard v minulosti údajne použil totožnosť asi 80 mŕtvych detí a vydával falošné dokumenty s ich menami, ktoré používali jeho agenti pracujúci v utajení. Informoval o tom v nedeľu britský denník The Guardian.

Podľa jeho informácií táto policajná zložka povolila spomínanú praktiku po dobu troch desaťročí pre svojich príslušníkov pokúšajúcich sa infiltrovať do protestných skupín. Rodičia mŕtvych detí, ktorých mená boli takto zneužité, o tom neboli informovaní, dodal denník.

Policajti si vytvárali svoje "alias" na základe skutočných údajov o mŕtvych deťoch, a dostávali na ich mená také dokumenty, ako sú pasy alebo vodičské preukazy. Niektorí z nich údajne strávili až desať rokov predstieraním, že sú niekým iným.

Scotland Yard uviedol, že v súčasnosti už túto praktiku neschvaľuje ani neprevádzkuje, a to, čo sa odohrávalo v minulosti, sám prešetruje. Novinári Guardianu videli dokument naznačujúci, že v rokoch 1968 až 1994 použilo totožnosť mŕtvych detí asi 80 príslušníkov polície.

Nemenovaný policajný dôstojník, ktorý prijal totožnosť Pete Black, keď sa v utajení pohyboval v protirasistickej skupine, listu povedal, že si pripadal, ako keď "šliape po hrobe" štvorročného chlapca, ktorého identitu používal. Iný však argumentoval tým, že podobná praktika je odôvodnená, ak poslúžila "vyššiemu zámeru".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu