Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Psychicky chorý alkoholik Mário (31) sa vyhrážal matke bombou, posedí si za to

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Trest jeden rok nepodmienečne za šírenie poplašnej správy potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Mária Dobroviča (31) z Dudiniec. Dobrovič pod vplyvom alkoholu telefonicky oznámil na polícii uloženie bomby v objekte, ktorého majiteľkou je jeho matka. Tým spáchal prečin šírenia poplašnej správy, pretože svojim konaním spôsobil nebezpečenstvo vážneho znepokojenia časti obyvateľstva.

Bývalý vysokoškolák sa opakovane liečil v rôznych slovenských zariadeniach na alkoholizmus a psychiatrické problémy. Znalci ho označili za emočne nestabilnú osobnosť, ktorá trpí depresiami. V júli minulého roku ho prepustili z dobrovoľnej liečby v Psychiatrickej liečebni v Kremnici, pretože zdravotná poisťovňa odmietla pobyt v zariadení hradiť. Po odchode z nemocnice na poludnie zavolal z verejného telefónneho automatu v Kremnici na políciu, že v obci Terany pri Krupine uložil v rodinnom dome bombu, ktorá vybuchne o 14. hodine. Policajný pyrotechnik však nič nenašiel. Dom patrí jeho matke Valérii(59), trvalo bývajúcej v Dudinciach, kde má bydlisko aj Mário.

Mário sa ku skutku priznal a povedal, že po prepustení z nemocnice bol v zlom psychickom stave. Okresný súd v Žiari nad Hronom ho za to poslal do najľahšieho väzenia na jeden rok. Dobrovič sa odvolal a žiadal podmienečný trest a povinnosť absolvovať ochranné liečenie. Odvolací súd mu nevyhovel a prvostupňový rozsudok potvrdil. Predseda senátu poukázal na to, že Mário sklamal matku a je iba na ňom, ako sa so svojimi problémami vyrovná. Prvostupňový i odvolací súd mu neuložili ochranné liečenie, pretože ho neodporúčali ani znalci. Poukázali na doterajšiu neúspešnosť dobrovoľných i súdom nariadených liečení psychiatrického a protialkoholického zamerania.

Vo väzení Mário pobudne dlhšie ako jeden rok. Súdy mu totiž premenia predchádzajúci trojročný podmienečný trest za lúpež, pretože bombový poplach spáchal v štvorročnej skúšobnej dobe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu