Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najnovší protest v Káhire: Jedna obeť a 54 zranených

Mestá v Egypte opäť zaplnili tisíce odporcov prezidenta Mursího Zobraziť galériu (6)
Mestá v Egypte opäť zaplnili tisíce odporcov prezidenta Mursího (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej jeden demonštrant zahynul a ďalších minimálne 54 ľudí utrpelo zranenia pri piatkových protestoch v Káhire proti egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Vyplýva to z výpovedí očitých svedkoch, o ktorých informovala agentúra Reuters.

Protestujúci Egypťania hádzali benzínové bomby a zábavnú pyrotechniku na prezidentský palác, na čo bezpečnostné zložky reagovali použitím vodných diel a slzotvorného plynu. Dvaja svedkovia však uviedli, že pred ich očami zastrelila polícia jedného demonštranta.

Najnovší protest v Káhire
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Je to overená informácia. Som v márnici. Zastrelili ho dvoma ranami, je to aj v lekárskej správe. Zasiahli ho do krku a do pravej strany hlavy," uviedla jedna zo svedkýň, známa egyptská právnička Ragia Omránová.

Lekárske a bezpečnostné zdroje medzitým potvrdili, že 23-ročný Muhamad Husajn Kurány utrpel smrteľné strelné poranenia. Stovky demonštrantov v Káhire aj v meste Port Saíd vyzývali na odchod islamistického prezidenta Mursího a jeho hnutia Moslimské bratstvo.

Najnovší protest v Káhire
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Úrad prezidenta na protesty reagoval vyhlásením, že bezpečnostné zložky "s maximálnou rozhodnosťou zabezpečia právo a ochránia štátne inštitúcie".

Podľa najnovších informácií v meste Port Saíd podľahlo päť ľudí zraneniam, ktoré utrpeli počas predchádzajúcich zrážok. Celkovo tak v krajine pri protestoch od 25. januára zahynulo už 60 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu