Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dvaja mŕtvi a stovky zranených pri zásahu polície v Egypte

Dvaja mŕtvi a stovky zranených pri zásahu polície v Port Saide Zobraziť galériu (2)
Dvaja mŕtvi a stovky zranených pri zásahu polície v Port Saide (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Životy dvoch ľudí a zranenia stoviek ďalších si vyžiadali nedeľňajšie násilnosti v egyptskom meste Port Said pri Suezskom prieplave. Oznámilo to v nedeľu egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Celodenné demonštrácie sa konali na protest proti rozhodnutiu vlády previezť zvyšných 40 osôb obvinených z podielu na minuloročnej masakre na futbalovom zápase do iného väznenia. Keď demonštranti zaútočili na policajnú stanicu, polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn.

Celkovou bilanciou ďalšieho zo serie protestov v Port Saide je zranenie viac ako 400 ľudí. Prezident Muhammad Mursí ešte koncom januára vyhlásil v meste výnimočný stav.

Dvaja mŕtvi a stovky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nepokoje v Port Saide vypukli krátko po januárovom verdikte káhirského súdu, ktorý udelil 21 osobám tresty smrti za podiel na smrti 74 divákov futbalového zápasu hranom v meste.

Demonštrantom prekáža, že celú zodpovednosť za najhoršiu tragédiu v dejinách egyptského futbalu prisúdili práve ich obyvateľom. Väčšina z obetí prišla o život v tlačenici, mnohí však zomreli na následky bodných, rezných či sečných poranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu