Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V ČR začala plynúť týždenná lehota na spochybnenie prezidentských volieb

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - V Českej republike začala dnes plynúť sedemdňová lehota, v rámci ktorej môžu občania spochybniť výsledky prezidentských volieb.

Podľa spravodajského servera Novinky.cz pravdepodobne prvý návrh na neplatnosť volieb podal dnes ráno aktivista Lukáš Kohout, ktorý sa medializoval napríklad ako organizátor protirómskych protestov na severe Čiech. Žiadosť doručil do dátovej schránky Najvyššieho správneho súdu (NSS).

Vo svojej sťažnosti napríklad argumentuje tým, že kandidátka Jana Bobošíková bola na štyri týždne nezákonne vyradená z volebnej kampane a nemohla nominovať svojich zástupcov do volebných komisií. Podľa Kohouta došlo k porušeniu princípu rovnosti politickej súťaže.

 Aktivista napadol aj hanlivý inzerát proti porazenému kandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi, ktorý zverejnil v prvý deň druhého kola voľby denník Blesk. Kohout je presvedčený, že takáto antireklama mohla výrazne ovplyvniť voličov.

Sťažnosti na priebeh volieb budú môcť občania ČR podávať až do 5. februára. NSS bude musieť o nich rozhodnúť do 8. marca, keď má víťaz volieb Miloš Zeman zložiť prezidentský sľub.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu