Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Egypte opäť mimoriadny stav a zákaz vychádzania

Tri provincie v Egypte zachvátili masové demonštrácie a násilnosti Zobraziť galériu (4)
Tri provincie v Egypte zachvátili masové demonštrácie a násilnosti (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský prezident Muhammad Mursí vyhlásil v nedeľu večer mimoriadny stav v troch provinciách, ktoré v uplynulých dňoch zachvátili masové demonštrácie a násilnosti. Tie si už vyžiadali desiatky obetí a stovky zranených.

 Mursí o svojom rozhodnutí informoval Egypťanov prostredníctvom vystúpenia v štátnej televíznej stanici. Mimoriadny stav sa týka provincií Búr Saíd, Suez a Ismáílíja, kde bude nasledujúcich 30 dní platiť zákaz vychádzania od 9. hodiny večer do 6. hodiny ráno.

Tri provincie v Egypte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Povedal som, že som proti akýmkoľvek mimoriadnym stavom, ale povedal som aj, že musím zastaviť krviprelievanie a ochrániť ľudí," vyhlásil prezident. "Ak budem musieť, urobím ešte oveľa viac, pre dobro Egyptu. Je to moja povinnosť a nebudem váhať," dodal.

Tri provincie v Egypte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie vypukli po tom, ako ešte v sobotu súd v Káhire udelil 21 Egypťanom pochádzajúcim z provincie Búr Saíd tresty smrti v súvislosti s nepokojmi na minuloročnom futbalovom zápase, ktoré si vyžiadali 74 obetí. Práve v meste Búr Saíd, metropole severovýchodného Egyptu, prišlo k tejto najhoršej tragédii v dejinách egyptského futbalu. Demonštrantom prekáža, že celú zodpovednosť za masakru prisúdil súd v Káhire práve ich obyvateľom.

Tri provincie v Egypte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

K tragédii prišlo ešte 1. februára 2012 po skončení zápasu v egyptskom Búr Saíd. Väčšina z obetí prišla o život v tlačenici, mnohí však zomreli na následky bodných, rezných či sečných poranení. Ďalších približne tisíc ľudí utrpelo rôzne zranenia. Incident sa stal medzi fanúšikovskými tábormi domáceho klubu al-Masrí a káhirským tímom al-Ahlí. Zápas sa skončil 3:1 v prospech domácich. Tresty smrti pre 21 odsúdencov ešte musí potvrdiť veľký mufti, najvyšší duchovný predstaviteľ v Egypte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu