Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Českého prezidenta Klausa chcú obviniť z velezrady!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český miliardár a protikorupčný aktivista Karel Janeček, 17 rôznych iniciatív a viaceré osobnosti sa obrátili s výzvou na členov českého Senátu, aby v súvislosti s novoročnou amnestiou podali na prezidenta ČR Václava Klausa žalobu z velezrady.

Podobné stanovisko zastáva aj niekdajší minister zahraničných vecí, právnik Cyril Svoboda, podľa ktorého prezident svojvoľným konaním hrubo porušuje ústavný poriadok, informoval internetový server iDNES.cz.

Signatári výzvy považujú za velezradu predovšetkým tú časť amnestie, ktorá nariadila zastaviť trestné stíhanie v prípadoch, trvajúcich viac ako osem rokov. Tzv. abolícia sa dotkne asi dvoch desiatok veľkých hospodárskych prípadov, ktoré sa tak musia uzavrieť.

Klaus podľa iniciátora a autora výzvy Karla Janečka "uprednostnil vyšetrovaných dôvodne podozrivých páchateľov závažných hospodárskych trestných činov pred ich obeťami: Poškodil tým i obraz ČR v zahraničí". Medzi ďalšími signatármi výzvy sú napríklad dokumentaristka Olga Sommerová, niekdajšia politička a právnička Hana Marvanová, ale aj šéf Hereckej asociácie Jiří Hromada.

Na podanie ústavnej žaloby na prezidenta je potrená podpora trojpätinovej väčšiny prítomných senátorov a následne do troch mesiacov aj súhlas troch pätín všetkých členov českého Senátu. Ústavný právník Jan Kysela je však k možnosti podania úspešnej žaloby skeptický, pretože samotný akt amnestie nemôže byť podľa jeho názoru velezradou. Záleží však na tom, aké dôkazy by boli predložené.

Udeľovanie amnestií a zastavovanie trestného stíhania patria medzi právomoci prezidenta ČR, vyplývajúce z platnej ústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu