Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Celoštátny štrajk ochromil Slovincov: 100-tisícový dav sa uskromniť nechce!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Dve tretiny slovinských verejných zamestnancov sa dnes zapojili do celoštátneho štrajku na protest voči úsporným opatreniam stredopravej vlády premiéra Janeza Janšu, ktorého následkom by mohlo byť aj znižovanie miezd a prepúšťanie vo verejnom sektore.

Po druhý raz v priebehu necelého roka sa do štrajku v celkove 14 mestách zapojilo okolo 100.000 verejných zamestnancov, ktorí sa vo väčších miestach Slovinska zúčastnili na protestných mítingoch, informovala agentúra APA.

V slovinskej metropole Ľubľana sa však asi 10.000 demonštrantov - na rozdiel od apríla 2012 - nedostalo pred sídlo vlády, pretože prístup k nemu zablokovali príslušníci bezpečnostných zložiek. Museli sa tak uspokojiť s demonštráciou v blízkom okolí. Vláda absolvovala dnes pracovný výjazd na juhozápad krajiny a jej členovia preto neboli v hlavnom meste.

Masová protestná akcia, od ktorej si odborárski predáci sľubujú adekvátne reakcie vlády, mala svoje dopady na každodenný život Slovincov. Okolo 240.000 školákov, ale aj detí z materských škôlok, muselo zostať doma, pretože tieto zariadenia zostali zatvorené. To isté sa týka univerzít - pred ľubľanskou protestovali nielen stovky študentov, ale aj ich profesori.

Pacienti podľa dostupných informácií priveľmi nepocítili účasť zdravotných sestier a personálu na štrajku, ktorá trvala od siedmej do 19.00 h. Aj prevádzka sociálnych zariadení sa dnes podobala tej sviatočnej. Štrajk bol však výrazne citeľný na hraničných priechodoch s Chorvátskom, na ktorých vodiči kamiónov čakali v nejednom prípade hodiny na odbavenie. Colníci navyše nemienia štrajk ukončiť až do splnenia svojich požiadaviek. V protestnej akcii chcú pokračovať aj príslušníci polície, ktorí do štrajku vstúpili už pred 12 dňami.

Účastníkmi dnešnej protestnej akcie boli však okrem iného aj hasiči, súdni úradníci, zamestnanci nápravno-výchovných zariadení alebo veterinárnych úradov.

Slovinská vládnuca koalícia, ktorá je pripravená iba na rokovania o spôsobe realizácie reštriktívnych opatrení, nie však o ich rozsahu, by sa ešte dnes mohla zmeniť v dôsledku vnútorných rozporov na menšinovú. Jedna z koaličných strán - Občianska kandidátka (DL) predsedu slovinského parlamentu Gregora Viranta, ktorý opakovane vyzval premiéra Janeza Janšu podozrivého z korupcie na rezignáciu, hrozby zrejme naplní a odíde do opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu