Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdravotné sestry sú pohoršené, nechápu odôvodnenie rozhodnutia ÚS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA – Odôvodnenie rozhodnutia Ústavného súdu o protiústavnosti zákona, ktorý upravil mzdy zdravotným sestrám, je podľa sesterských odborov nepochopiteľné.

"Je pre nás nepochopiteľné, keď hlavným dôvodom nesúladu s Ústavou je uvádzaná iba nepripravenosť finančných zdrojov na krytie zákona pre neštátnych poskytovateľov," uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Ako poznamenala, sestry napriek prekvapeniu rozhodnutie súdu rešpektujú a očakávajú, že ministerstvo zdravotníctva v krátkom čase predloží právnu normu, ktorá "bude riešiť problémy sestier a pôrodných asistentiek tak, aby  bol v súlade s Ústavou a zabezpečí pripravenosť finančných zdrojov na zákon". Ten by podľa predstavy odborov mohol platy upraviť od začiatku budúceho roka.

"Stav legislatívneho bezdomovectva, v akom sa už dlhý čas nachádzajú sestry a pôrodné asistentky v slovenskom zdravotníctve je absolútne neprijateľný, pevne veríme, že aj pre vedenie rezortu zdravotníctva," skonštatovala Kavecká. Ministerstvo zdravotníctva už avizovalo, že sa so sestrami stretne hneď, ako sa oboznámi s nálezom Ústavného súdu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu