Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok na rafinériu v Alžírsku: Zahynulo 37 cudzincov!

Pri útoku na rafinériu zahynulo 37 cudzincov Zobraziť galériu (4)
Pri útoku na rafinériu zahynulo 37 cudzincov (Zdroj: SITA)

ALŽÍR - Alžírsky premiér Abdalmálik Salál dnes oznámil, že pri štvordňovej rukojemníckej dráme v plynárenskom komplexe Ajn Amenás prišlo o život 37 zahraničných rukojemníkov a 29 útočníkov z radov islamských vzbúrencov napojených na al-Káidu.

Salál informoval, že medzi útočníkmi boli dvaja občania Kanady, pričom jeden z nich podľa agentúry Reuters útok koordinoval. Z vyjadrenie predsedu alžírskej vlády nebolo zrejmé, či spomenutí Kanaďania sú medzi usmrtenými po útoku alžírskych jednotiek alebo patria k tým, ktorých sa podarilo zadržať.

Päť osôb zostáva nezvestných, pričom zahynul aj jeden alžírsky robotník. Množstvo zajatých útočníci usmrtili strelou do hlavy.

Pri útoku na rafinériu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Predseda alžírskej vlády ďalej uviedol, že v radoch islamistických militantov, ktorí zajali stovky rukojemníkov, boli aj občania Egypta, Mali, Nigeru, Mauritánie, Tuniska, ako aj traja Alžírčania. Alžírske bezpečnostné jednotky zabili troch únoscov.

Podľa doteraz známych informácií boli medzi obeťami v radoch rukojemníkov sedem Japoncov, dvaja Kanaďania, šesť Filipíncov, traja Briti, dvaja Rumuni, traja Američania a jeden Francúz. Siedmim Američanom sa podľa najnovších informácií z vládnych zdrojov USA podarilo uniknúť.

Pri útoku na rafinériu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa alžírskeho premiéra sa útok pripravoval dva mesiace. Operáciu podľa agentúry AP viedol Alžírčan Amine Benšenab, ktorý je podľa premiéra dobre známym alžírskym tajným službám.

Britský premiér David Cameron vyhlásil, že útok v Alžírsku si vyžaduje ráznu odvetu, pričom uviedol, že Británia poskytne svoje spravodajské a protiteroristické kapacity s cieľom rozložiť sieť militantov zodpovedných za útok.

MZV: Útok v Alžírsku potvrdzuje stálu aktuálnosť hrozieb terorizmu

Útok v plynárenskom komplexe v alžírskom Ajn Amenás opäť potvrdzuje, že hrozby terorizmu zo strany extrémistických skupín sú stále aktuálne a medzinárodné spoločenstvo musí naďalej úzko spolupracovať v boji proti všetkým jeho formám všade vo svete. Hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel týmto reagoval na otázku, ako vníma ministerstvo situáciu v Alžírsku.

Pri útoku na rafinériu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

MZVaEZ SR jednoznačne odsudzuje tento teroristický útok proti alžírskym a medzinárodným zamestnancom, ktorí pracovali v plynárenskom závode. Zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť a sympatie rodinám, blízkym príbuzným a priateľom po obetiach masakry teroristov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu