Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Teroristi v Berlíne: Nemca a Rakúšana odsúdili za členstvo v al-Káide

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Za členstvo v teroristickej sieti al-Káida odsúdili dnes v Berlíne na viacročné tresty väzenia dvoch mužov s nemeckým a rakúskym občianstvom. Podľa agentúry DPA sa muži pripojili k al-Káide v Afganistane, kde sa zapojili do jej operácií.

Nemecký islamista vyvolal v roku 2009 bezpečnostnú hrozbu, keď sa objavil na videu na internete v maske a pohrozil útokmi v Nemecku. Po ročnom procese, v ktorom obaja odsúdení odmietli vypovedať, ich súd uznal vinnými z členstva v zahraničnej teroristickej organizácii. Dvadsaťsedemročného Jusufa Ocak z nemeckého Lübecku odsúdil na deväť rokov väzenia a Rakúšana afganského pôvodu, 23-ročného Maqsooda Lodina, na šesť rokov a deväť mesiacov väzenia.

Obaja sa môžu voči rozsudku odvolať. Muži sa stretli v júli 2010 v pakistanskom Vaziristane a dostali od al-Káidy za úlohu získavať pre ňu po svojom návrate do Európy na jar 2011 financie a nových členov.  Nie je jasné, či sa fakticky zapojili do útokov na sily NATO v Afganistane, ako naznačila obžaloba.

Prokurátori uviedli, že Nemec patril k zakladajúcim členom nemeckého Talibanu. Zatkli ho v marci 2011 vo Viedni a vydali do Nemecka. Rakúšana zatkli o dva mesiace neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu