Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tymošenkovej právnik: Čelí trestnému stíhaniu a obáva sa zatknutia

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

Kyjev 21. januára (TASR) - Právny zástupca väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej čelí trestnému stíhaniu a obáva sa, že ho čoskoro zatknú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Serhij Vlasenko oznámil novinárom, že ho ukrajinské orgány začali stíhať za údajnú krádež auta, lúpež a neuposlúchnutie súdneho verdiktu z jeho rozvodového konania spred niekoľkých rokov.

Vlasenko všetky obvinenia odmieta ako pokus úradov dostať ho za mreže, čím by väznená opozičná líderka prišla o svojho hlavného obhajcu. Za trestným stíhaním podľa neho stojí Tymošenkovej politický rival, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Ako člen ukrajinského parlamentu má Vlasenko zatiaľ poslaneckú imunitu. Očakáva však, že parlament kontrolovaný prívržencami Janukovyča čoskoro schváli zákon, ktorým mu imunitu odoberie. Vlasenko sa obáva, že by do troch týždňov mohol skončiť vo väzení.  

"Musia umlčať všetkých, ktorí môžu povedať pravdu o prípade Tymošenkovej a zbaviť ju možnosti vlastnej obhajoby," vyhlásil Vlasenko pred novinármi. Stíhanie je založené na tvrdeniach jeho bývalej manželky, ktorá obvinila Vlasenka, že sa neoprávnene zmocnil jej auta a mobilného telefónu. V prípade usvedčenia z krádeže, lúpeže a neuposlúchnutia súdneho rozhodnutia mu hrozí až sedem rokov za mrežami.  

Podľa agentúry AP by Vlasenkovo uväznenie zvýšilo napätie medzi Ukrajinou a Západom, ktorý kritizuje Tymošenkovej odsúdenie ako politicky motivované. Známu ukrajinskú političku v roku 2011 odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí. Okrem toho čelí obvineniam aj v ďalších závažných kauzách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu