Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obama začína druhé volebné obdobie: Inaugurácia ho čaká v pondelok

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes oficiálne začal svoje druhé volebné obdobie a zložil prísahu na krátkej súkromnej ceremónii v Bielom dome. Slávnostná inaugurácia za účasti verejnosti sa uskutoční v pondelok.

Na slávnostnom akte v Modrej izbe v Bielom dome sa zúčastnili prvá dáma USA Michelle Obamová a obe dcéry prezidentského páru - Malia a Sasha. Obama zložil prísahu za účasti predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa, pričom použil rodinnú Bibliu, uviedla tlačová agentúra DPA.

Počas dnešného dňa zložil prísahu na druhé obdobie v úrade aj americký viceprezident Joe Biden. Americká ústava vyžaduje, aby prezident a viceprezident zložili prísahu 20. januára. Biden na slávnostnom akte vo svojej oficiálnej rezidencii použil Bibliu s keltským krížom na obale, ktorá sa v jeho rodine používala od roku 1893.

V pondelok sa pri budove Kapitolu vo Washingtone uskutoční slávnostná inaugurácia amerického prezidenta za účasti státisícov ľudí, 250.000 ľudí bude mať lístky a očakáva sa aj ďalších 800.000 divákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu