Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obamovi jedna nestačí: Pre istotu bude prisahať na dve Biblie

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama použije na inaugurácii 21. januára dve Biblie - jedna z nich kedysi patrila Martinovi Lutherovi Kingovi ml. a druhá Abrahamovi Lincolnovi, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Americká ústava nevyžaduje, aby sa pri nástupe prezidenta Spojených štátov zložila prísaha na Bibliu. Dlhodobo rešpektovanú tradíciu zaviedol George Washington, ktorý použil Bibliu pri prísahe 30. apríla 1789 v New Yorku.

Odvtedy si novozvolení americkí prezidenti zvyčajne vybrali Bibliu, ktorá bola pre nich dôležitá z historického alebo osobného hľadiska, mnohí siahli po rodinnej pamiatke.

Obama nie je prvým americkým prezidentom, ktorý sa rozhodol položiť pri prísahe ruku na dve Biblie. Urobil tak Harry Truman v roku 1949, Dwight Eisenhower v roku 1953 a Richard Nixon v roku 1969.

Rozhodnutie použiť Bibliu Martina Luthera Kinga ml. je symbolické a obzvlášť významné. Obamova inaugurácia bude 21. januára, čo je v USA štátny sviatok na počesť bojovníka za občianske práva, ktorý v roku 1963 - pred 50 rokmi - predniesol pri Lincolnovom pamätníku svoj prejav "Mám sen".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu