Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Írski milovníci hamburgerov v šoku: Zatvorili továreň, našli konské mäso

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Závod na spracovanie potravín v Írsku pozastavil prevádzku, keď najnovšie testy, ktoré uskutočnili tamojšie úrady pre podozrenie z prítomnosti konského mäsa v mäsových výrobkoch z hovädziny, odhalili v týchto produktoch konskú DNA.

Spoločnosť ABP Food, ktorá podľa britskej vysielacej siete BBC patrí k najväčším spracovateľom a dodávateľom potravinových výrobkov v Európe, až do odvolania pozastavila výrobu vo svojej továrni v írskom grófstve Monaghan, produkujúcej výrobky pod značkou Silvercrest.

Firma uviedla, že kontamináciu hovädzieho mäsa mäsom konským zapríčinil jeden z dodávateľov. Inšpektori v Írsku a Británii našli hamburgery s konským mäsom v množstve írskych a britských supermarketoch. Niektoré vzorky, ktoré sa objavili v najväčších obchodných reťazcoch Tesco, Iceland, Lidl, Aldi a Dunnes Stores, odhalili aj prítomnosť bravčového mäsa. Noviny Daily Telegraph priniesli v stredu správu, podľa ktorej bolo v niektorých prípadoch v kontrolovaných hamburgeroch až 29 percent konského mäsa. Koncern ABP Foods stiahol približne desať miliónov burgerov, u ktorých bol predpoklad, že sa mohlo dostať do styku s konským mäsom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu