Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Británia si myslí, že za kauzou s konským mäsom je sprisahanie

Lasagne údajne obsahovali hovädzie mäso
Lasagne údajne obsahovali hovädzie mäso (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Za prehlbujúcim sa škandálom ohľadom používania konského mäsa do polotovarov by mohlo byť "medzinárodné zločinecké sprisahanie", upozornil dnes v Londýne na mimoriadnej schôdzke odborníkov na bezpečnosť potravín Owen Paterson z britského ministerstva životného prostredia.

"Ak ide o trestný čin, budeme spolupracovať s príslušnyými úradmi, aby sa zabezpečilo prijatie primeraných opatrení," povedal Paterson. Ako ďalšiu možnú príčinu škandálu uviedol "hrubú neschopnosť".

Spoločnosť Findus a sieť supermarketov Tesco a Aldi boli nútené stiahnuť svoje výrobky s hovädzím mäsom po tom, ako sa na základe testov ukázalo, že takmer 100 percent mäsovej zložky tvorí konské mäso.

Firma Findus plánuje začiatkom budúceho týždňa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Zatiaľ nie je jasné, či sa trestné oznámenie bude týkať aj spoločnosti Comigel, ktorá pre Findus vyrábala sporný polotovar - mrazené lasagne, alebo jej dodávateľa mäsa - spoločnosti Spanghero. Tá potvrdila, že mäso nakupovala na bitúnkoch v Rumunsku. Aj táto firma avizovala podanie tretsného oznámenia.

Paterson dnes ubezpečil, že nie je žiaden dôvod domnievať sa, že produkty boli nebezpečné na konzumáciu, problém je podľa neho skôr v tom, že ide o podvod. "Ak sa na výrobku uvádza, že obsahuje hovädzie mäso, a vy ste v skutočnosti kúpili konské, je to podvod," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu