Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál na Britských ostrovoch: V hamburgeroch z hovädziny bolo konské mäso!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Britský premiér David Cameron v stredu za "veľmi vážne" označil výsledky írskej potravinovej kontroly, ktoré v niektorých hovädzích masách odhalila takmer tretinový podiel konského masa. V utorok zverejnené výsledky kontroly v britských a írskych predajniach dokonca objavili v hamburgerovom mrazenom mäse aj prasaciu DNA.

Vaše tipy

Podľa zistení úradu pre bezpečnosť potravín vyrobili mäso v dvoch prevádzkach, írske ministerstvo poľnohospodárstva však za zdroj problému označilo produkty pochádzajúce z Holandska a Španielska.

Hovädzie hamburgery v írskom a britskom Tescu obsahovali až 29 percent konského mäsa. Konina bola odhalená tiež v hamburgeroch diskontných reťazcov Aldi a Lidl a v supermarketoch Iceland a Dunnes Stores, uviedla írska potravinárska inšpekcia (FSAI). Podľa nej sú hamburgery zdravotne nezávadné. Supermarkety už stiahli výrobky z predaja.

Vzorky boli na Britských ostrovoch odobraté zhruba pred dvoma mesiacmi. Z celkových 27 skúmaných hamburgerov ich desať obsahovalo konské mäso a 23 bravčové. FSAI tvrdí, že mäso pochádzalo z dvoch írskych zdrojov a z jedného britského v anglickom grófstve Yorkshire.

Kým v niektorých ázijských a juhoamerických krajinách je konzumácia konského masa bežnou, pre britských a írskych konzumentov je tabu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu