Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Právnik obžalovaných v prípade znásilnenej študentky: Polícia ich mučila!

Päť mužov obvinili z únosu, znásilnenia a vraždy
Päť mužov obvinili z únosu, znásilnenia a vraždy (Zdroj: int)

NAÍ DILLÍ - Troch z piatich mužov, obvinených zo znásilnenia a vraždy indickej študentky, počas policajného vypočúvania mučili a k vine sa nepriznajú. Vyhlásil to dnes právnik Manohar Lal Šarma, ktorý mužov podľa svojich slov zastupuje.

Znásilnenie 23-ročnej ženy v indickom hlavnom meste Naí Dillí v polovici decembra vyvolalo všeobecný hnev a protesty verejnosti. Žena podľahla ťažkým zraneniam 29. decembra po prevoze do špecializovanej nemocnice v Singapure.

Päť mužov obvinili z únosu, znásilnenia a vraždy. Šiesty podozrivý je neplnoletý a podľa očakávania budú proti nemu vznesené iné, samostatné obvinenia. Právnik Šarma pôsobiaci v metropole Naí Dillí vyhlásil, že traja z obvinených ho určili za svojho advokáta a vinu za trestný čin odmietnu.

"Práve prichádzam z väznice Tihar, kde som sa stretol s jedným z obvinených. Nemá 26 rokov, ako sa tvrdí, ale iba 22 - polícia ho pri vypočúvaní surovo mučila... väčšina toho, čo polícia tvrdí, je vymyslené," citovala Šarmu agentúra DPA.

Advokát ďalej povedal, že polícia vypočúvala mužov vyše týždňa a mučila ich železnými tyčami, aby ich donútila k priznaniam. Prokuratúra informovala, že dôkazovým materiálom je DNA a tá potvrdila účasť obvinených na zločine. Ak ich usvedčia a odsúdia, hrozí im trest smrti.

"Chceme, aby boli dôkazy preverené na súde, chceme súdny proces, spravodlivý súdny proces," dodal právnik. Policajné záznamy priznaní, urobené v neprítomnosti právnikov zastupujúcich obvinené osoby, môžu byť na súde na základe indických zákonov spochybnené.

Asociácia právnych zástupcov okresného súdu vo štvrti Saket v Naí Dillí, kde sa v pondelok 7. januára začali predbežné súdne pojednávania, odmietla obhajovať obvinených mužov. Nasledujúce súdne pojednávanie je naplánované na 10. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu