Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Portrét prezidenta Klausa už zvesilo 500 starostov

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - K protestu českých starostov, ktorý odstraňujú portrét prezidenta Václava Klausa zo svojich úradov, sa do dnešného rána pripojilo už 500 obcí. Dôvodom ich protestu je nesúhlas s prezidentskou amnestiou, informoval portál novinky.cz.

Prezidentská kancelária považuje túto formu protestu za politický boj. V niektorých obciach sa k nemu pripojili aj školy.

Podľa jedného z iniciátorov akcie, starostu Želechovíc Michala Špendlíka, nejde o politiku, ale o vyjadrenie názoru občanov. Podľa jeho slov nie je väčšina účastníkov členmi politických strán. V Želechoviciach sa k akcii pripojil riaditeľ miestnej školy, podľa ktorého sa žiaci na amnestiu sami pýtajú.

Protest vznikol minulý piatok a rýchlo sa rozšíril. Do pondelka sa k nemu pridalo viac než 100 zástupcov obcí. Podľa Špendlíka však svoju podporu vyjadrujú aj radoví občania.

Starosta Želechovíc dodal, že v Českej republike neukladá žiadny zákon povinnosť mať v kanceláriách štátnych úradov zavesený prezidentov portrét.

Klaus: Kampaň proti amnestii je útokom proti mne

Český prezident Václav Klaus sa dnes vo vysielaní Českej televízie ohradil voči kritike svojho rozhodnutia vyhlásiť čiastočnú amnestiu. Vyhlásil, že verejnosť je zmanipulovaná mediálnou kampaňou jeho politických súperov. Kritika je pritom podľa neho zameraná proti jeho vlastnej osobe, a nie proti amnestii samotnej, informoval server novinky.cz.

"Nie je to kampaň voči samotnej amnestii. Je to kampaň proti mne, proti hodnotám, ktoré predstavujem a zastávam a ktoré viac než dvadsať rokov v politike presadzujem," uviedol Klaus, pričom zdôraznil, že jeho amnestia sa netýka odsúdených či "tunelárov".

Podľa Klausa je účelom kritiky osobný útok tesne pred ukončením jeho prezidentskej funkcie. Zároveň je to výraz obavy politických súperov z jeho ďalšieho verejného pôsobenia.

Václav Klaus vyhlásil čiastočnú amnestiu v novoročnom prejave. Následne sa proti tomuto kroku zdvihla vlna kritiky, keď sa ukázalo, že sa týka aj známych hospodárskych káuz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu