Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Surovo ju znásilnili 6 muži: Toto je meno a tvár mŕtvej študentky (†23)!

Džjoti Singh Pandejová
Džjoti Singh Pandejová (Zdroj: int)

DILLÍ - Otec indickej dievčiny, ktorej hromadné brutálne znásilnenie vyvolalo po celej Indii protesty, v britskej tlači prezradil jej meno. Údajne sa volala Džjoti Singh Pandejová. O prípadné zverejnenie totožnosti mladej ženy sa pritom v Indii v posledných dňoch viedli ostré spory.

Indická polícia najskôr oznámila, že začala trestné stíhanie spravodajskej televízne stanice Zee News kvôli odvysielaniu rozhovoru s priateľom dievčaťa. Policajti tak urobili z obavy, že rozhovor povedie k identifikácii obete, čo je v Indii bez súhlasu obete alebo jej rodiny porušením zákona.

Pri rozhovore, v ktorom priateľ opisoval, ako ich 16. decembra skupina mužov v autobuse v Dillí zbila, dievča znásilnila a potom ich oboch nahých vyhodila na ulicu, nechala televízia jeho tvár nezakrytú. "Zahájili sme stíhanie Zee News na základe paragrafu 228 A indického trestného zákonníka, ktorý sa týka odhalenia totožnosti obetí takých činov, ako je znásilnenie," povedal AFP policajný hovorca Radžan Bhagat.

Ukázať tvár priateľa bolo možné posudzovať ako spôsob, akým môže byť obeť identifikovaná. Televízia však neuviedla jeho meno. Medzitým sa však ozval otec dievčaťa, ktorý vyhlásil, že chce vidieť všetkých šesť vinníkov, vrátane jedného maloletého, na šibenici. "Smrť pre všetkých šesť," povedal otec v rozsiahlom rozhovore britskému nedeľníku The Sunday People. "Títo muži sú zveri," vyhlásil s tým, že ich potrestanie by malo byť exemplárne.

Muž však predovšetkým uviedol meno svojej dcéry. "Chceme, aby svet poznal jej pravé meno," povedal. "Zverejnenie jej mena povzbudí ďalšie ženy, ktoré také napadnutie prežili," dodal.

Otec dievčaťa, ktorého britský denník uvádza pod menom Badrí, tiež okrem iného vyhlásil, že spomínaný priateľ, ktorý sa volá Avindra, nebol jej partnerom, ale veľmi odvážnym priateľom, ktorý sa ju snažil zachrániť. O svadbe pritom nemohlo byť reči už preto, že obe rodiny patria k inej sekte. "Nikdy nevyjadrila želanie sa vydávať. Sústredila sa na svoje štúdium a najskôr chcela prácu," povedal Badrí. Zdôraznil tiež, že dcéra v nemocnici často spomínala, ako sa ju Avindra všetkými silami pokúšal zachrániť.

Priateľ dievčaťa v spomínanom televíznom rozhovore okrem iného aj ostro kritizoval políciu za to, že na miesto, kde ich útočníci vyhodili, dorazila s oneskorením a to sa ešte predĺžilo, keď sa policajti začali dohadovať, pod aký okrsok spadajú a kto by mal ich prípad prevziať. Ťažko zranená dievčina, ktorá zomrela o desať dní neskôr v nemocnici v Singapure, tak ležala na ulici ešte v čase, keď už mohla byť v starostlivosti lekárov.

Výbor na ochranu novinárov už vyzval indické úrady, aby obvinenia proti Zee News stiahli. "Toto je prípad ťažko skreslených priorít," uviedol vo vyhlásení šéf ázijského odboru Bob Dietz. "Úrady sotva chránia práva obetí tým, že sa pomstia médiám, ktoré vyniesli na svetlo podrobnosti desivého zločinu, ktorý ju stál život," dodal.

Plnoletí obžalovaní sa majú v pondelok objaviť prvýkrát pred súdom. Hrozí im trest smrti obesením. U šiesteho sa stále skúma, či je skutočne neplnoletý. Obvinení sú z vraždy, znásilnenia, únosu a ďalších zločinov. Prípad potom má byť prerokovaný v zrýchlenom procese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu