Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Český premiér sa bráni: Rozsah amnestie som nemohol ovplyvniť!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český premiér Petr Nečas sa dnes bránil, že amnestiu prezidenta Václava Klausa nemohol nepodpísať. V písomnom rozhovore pre webovú stránku iDNES.cz takisto odmietol, že by išlo o obchod s prezidentom za to, že podpísal vyššie dane navrhnuté vládou.

Predčasné zvesovanie Klausových portrétov, ku ktorému už došlo v stovkách obcí, označil Nečas za zbytočné a hlúpe gesto.

Premiér v prvom širšom vyjadrení k amnestii, ktorá sa týka tisícov ľudí, argumentoval, že jej udelenie je výsostným právom prezidenta a má svoje opodstatnenie, lebo tak urobil po 15 rokoch v deň 20. výročia vzniku Českej republiky. Podľa Nečasa je aj rozsah a odôvodnenie amnestie úplne v kompetencii prezidenta. Nie je preto možné, aby sa predseda vlády zúčastňoval na formulovaní rozsahu amnestie, napísal pre iDNES.cz Nečas.

"Je to individuálny akt prezidenta. Je však ústavným zvykom, že predseda vlády amnestiu kontrasignuje. Tým potvrdzuje, že amnestia je z právneho hľadiska v poriadku a že vláda tento akt realizuje a za jeho realizáciu preberá zodpovednosť. Premiér by ju nemusel podpísať iba v prípadoch, keby bol tento akt jednoznačne protiprávny, a to sa nestalo. Takže som amnestiu nemohol nepodpísať," vysvetlil Nečas.

Ďalej uviedol, že o úmysle prezidenta udeliť amnestiu bol informovaný pred vianočnými sviatkami. Konzultácie mu poskytol minister spravodlivosti. Podľa Nečasa existuje ústavný zvyk, že premiér nemusí vládu vopred informovať, a nestalo sa tak ani v prípadoch amnestií za prezidenta Václava Havla.

Nečas v písomnom interview pre iDNES.cz pripustil, že ho veľmi trápi, akú kontroverziu vyvolala amnestia v spoločnosti. Verejnosť je totiž znepokojená, že prezidentov krok sa týka aj veľkých hospodárskych káuz vrátane tunelovania spoločností či zmanipulovaných konkurzov. "Ak sa ukáže, že sa amnestia bude týkať niektorých sporných káuz, môžu štátni zástupcovia podať sťažnosť," odporučil premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu