Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mrazy na východe nepoľavujú: Zamrzlo už najmenej 188 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Východné časti Európy vrátane Ruska naďalej zápasia s mrazivým počasím, ktoré má vo viacerých krajinách na konte už desiatky ľudských životov. Teplota vzduchu v Moskve už týždeň zostáva pod mínus 20 stupňami Celzia, z mimoeurópskych častí Ruska však hlásia aj takmer 50-stupňové mrazy.

Tlačová agentúra RIA-Novosti s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje informovala, že za posledných 24 hodín v krajine zomreli v dôsledku počasia dve osoby. Celkový počet obetí tak od 14. decembra stúpol na 56, zatiaľ čo 371 ľudí skončilo v nemocnici. Podľa predpovedí meteorológov by mala teplota v európskej časti Ruska do Vianoc klesnúť až na mínus 31 stupňov, následne sa však očakáva rýchle oteplenie.

Najmenej 83 životov si doposiaľ vyžiadala tohtoročná mrazivá zima Ukrajine. Iba od utorka zamrzlo v postsovietskej republike 46 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné informácie rezortu zdravotníctva v Kyjeve. Väčšina obetí prišla o život pod holým nebom, 15 z nich však zomrelo na následky podchladenia v bytoch. Ukrajinu sužujú už niekoľko dní teploty až do 20 stupňov Celzia pod bodom mrazu.

Počet obetí mrazov stúpa aj v Poľsku, kde polícia od začiatku mesiaca zaznamenala 49 úmrtí na následky podchladenia. Väčšinu prípadov však tvoria bezdomovci. Teploty vzduchu v Poľsku pritom klesajú až na mínus 10 stupňov Celzia. Ešte chladnejšie je v niektorých pobaltských štátoch, kde iba v Litve za posledné týždne zamrzlo najmenej šesť ľudí. V lotyšskej metropole Riga zaviedli bezplatnú hromadnú dopravu ako preventívne opatrenie proti dopravným nehodám a zápcham na zľadovatených cestách. Očakáva sa, že na Štedrý večer teploty v Lotyšsku poklesnú na rekordných mínus 28 stupňov Celzia.

V iných európskych krajinách, ktoré v uplynulých dňoch zápasili s tuhými mrazmi a snežením, sa začala situácia vracať do normálu. Ukrajinské úrady však hlásia trvajúci výpadok v dodávkach elektriny do 93 dedín prevažne na Krymskom polostrove. Studenému počasiu v krajine od začiatku mesiaca pripisujú niekoľko desiatok úmrtí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu