Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rozpad vlády ČR? Strana LIDEM vyzvala ministrov na odchod

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predsedníctvo najmenšej strany českej vládnej koalície LIDEM vyzvalo dnes svojich členov vo vláde, aby k 10. januáru 2013 podali demisiu a opustili vládny kabinet. Informáciu priniesol internetový server iDNES.cz.

Odvolaná ministerka obrany, vicepremiérka a líderka strany LIDEM Karolína Peake po rokovaní vedenia strany uviedla, že sa jej strana cíti podvedená premiérom.

Pristúpili sme na dohodu o výmene rezortov (doprava za obranu-pozn.), aby sme vrátili dôveru vláde a politike ako takej, uviedla Peake. Premiér za našimi chrbtami robil dohody o personálnom obsadení na ministerstve obrany. Cieľom bola bábková ministerka a koalícia naoko. Nebola som súčasťou žiadnej dohody o zmenách na ministerstve, vyhlásila Peake po rokovaní vedenia jej strany.

Podľa jej slov pre verejnoprávnu Českú televíziu by na rozhodnutí predsedníctva LIDEM nezmenila nič ani prípadná ponuka premiéra Petra Nečasa uvoľniť post ministra obrany opäť nominantovi tejto strany.

Iba krátko pred oznámením LIDEM deklaroval predseda českej vlády záujem o pokračovanie súčasnej koalície. Nespochybňujem pôsobenie pani ministerky na predchádzajúcich postoch, ale ukázalo sa, že za jediný týždeň dokázala destabilizovať rezort obrany tak, že by ďalej nemohla pokračovať, vyhlásil Petr Nečas.

Len minimum porozumenia pre vymenovanie a odvolanie Karolíny Peake do a z funkcie ministerky obrany deklarovali dnes viacerí predstavitelia tretej koaličnej strany TOP 09. Podpredseda opozičnej ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval už premiéra Petra Nečasa na rezignáciu. "Musel vidieť, že je Peake neschopná. Nielen Karolína Peake na to nemá, ale ani Petr Nečas," cituje jeho slová iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu