Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hygienik varuje Čechov: V obehu je stále mnoho pančovaného alkoholu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta opakovane varoval, že medzi ľuďmi je stále veľké množstvo jedovatého alkoholu. Svedčí o tom aj bilancia z bezplatného testovania vzoriek alkoholu v uplynulých týždňoch, keď hygienici odhalili 149 zdraviu škodlivých liehovín. V 88 z nich bol propylalkohol, v 61 metylalkohol.

Valentove informácie sprostredkoval dnes internetový server iDNES.cz. Podľa rovnakého zdroja sa v rámci možnosti bezplatného preskúmania alkoholických nápojov na krajských hygienických staniciach testovalo viac ako 5000 vzoriek alkoholu, známe sú doteraz výsledky asi polovice z celkove 5194 vzoriek.

Najviac zdraviu škodlivých liehovín našli hygienici v moravských krajoch, a to v Moravskosliezskom, Zlínskom i Olomouckom kraji. Ojedinelé prípady sa vyskytli aj v Královohradeckom, Plzenskom a Juhočeskom kraji, uviedol hlavný hygienik ČR.

Najčastejšie sa nežiaduci obsah sa našiel v tuzemáku, vodke a pálenke. Ich majitelia tvrdili, že fľaše dostali ako dar alebo že ich kúpili v obchodnej sieti.

Bezplatné testovanie liehovín sa skončí v ČR v piatok 28. decembra 2012. V oba pracovné dni medzi vianočnými a novoročnými sviatkami však ľudia môžu ešte priniesť fľaše na krajské hygienické stanice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu