Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česká polícia zadržala dvoch distributérov pančovaného alkoholu na juhu Moravy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ohgo.sh)

PROSTĚJOV - Kriminalisti v ČR vypátrali distributérov pančovaného alkoholu, ktorým sa otrávili nedávno dvaja muži v Juhomoravskom kraji, pričom jeden z nich zomrel v brnianskej nemocnici.

Vyšetrovatelia ešte koncom minulého týždňa zistili, že obeť kúpila vodku s vysokým obsahom metanolu od ženy (50) z brnianskej štvrte Líšeň.

Pri domovej prehliadke u podozrivej našla polícia 25-litrový kanister obsahujúci rovnaké množstvo metanolu, aké sa nachádzalo v kanistri zosnulého, informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na šéfa hospodárskej kriminálnej polície v Brne Vladimíra Machalu.

Podľa Machalu sa kriminalisti cez zadržanú staršiu ženu dostali k mužovi z okolia Prostějova, zrejme k jej synovi (30), čo však policajné zdroje nepotvrdili. V aute neďaleko jeho bydliska našla polícia 17 kanistrov. V dvoch z nich boli zvyšky alkoholu obsahujúceho metanol, v samotnom bydlisku obrovské množstvo plných i prázdnych nádob.

Policajti zaistili celkovo 140 kanistrov s objemom 2-25 litrov a takmer 1000 litrov alkoholu. Testy doteraz potvrdili vražedný metanol v 25 litroch. U zvyšku sa čaká ešte na výsledky laboratórnych analýz. Muž z okolia Prostějova podľa slov Machalu dovážal pančovaný alkohol do Brna, kde ho spomínaná žena predávala, nezriedka stánkarom, ktorí liehoviny bez kolkov a tzv. rodného listu predávali načierno. Pri kontrolách v stánkoch sa však žiadny pančovaný alkohol nenašiel.

Obaja zadržaní díleri čelia od víkendu obvineniam z trestného činu ohrozovania škodlivými potravinami a inými predmetmi, v prípade potvrdenia viny súdom im vzhľadom na fakt, že jeden zo spotrebiteľov zomrel, hrozí trest od troch do desiatich rokov väzenia. Obaja navyše podľa Machalových slov preukázateľne vedeli o možnosti, že alkohol, ktorý predávajú, môže byť jedovatý. Muž mal doma protokol o testovaní liehoviny v laboratóriu, ale napriek tomu, že obsahovala metanol, ju ďalej predával.

Zatiaľ sa nevie, kde zadržaný pančovaný alkohol kupoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu