Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Putin si zavolal do Moskvy Orbána, chcú rozvíjať spoluprácu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán odcestuje 31. januára do Moskvy, kam ho na jednodňovú pracovnú návštevu pozval ruský prezident Vladimír Putin, informovala tlačová agentúra MTI.

Ako uviedol štátny tajomník pre zahraničné záležitosti a zahraničnú ekonomiku Péter Szijjártó, rast ruskej ekonomiky je vyšší ako tri percentá hrubého domáceho produktu a v tomto roku bude rásť aj maďarské hospodárstvo, preto sa vytvorí priestor na rozvoj vzájomnej hospodárskej spolupráce.

Maďarský denník Népszabadság v tejto súvislosti napísal, že Orbán s Putinom zrejme budú rokovať aj o plynovode Južný prúd, o dlhodobej zmluve o dodávke zemného plynu, ktorej platnosť vyprší v roku 2015, ale určite neobídu otázku rozvoja maďarskej atómovej elektrárne v Paksi.

Denník pripomína, že ruská strana má určité dôvody na nedôveru voči Maďarsku. Jedným z problémov, ktoré poznačili rusko-maďarské vzťahy, bol spor medzi ruskou ropnou firmou Surgutneftegaz a maďarskou ropnou spoločnosťou MOL a druhou zas bolo premenovanie Moskovského námestia v Budapešti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu