Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Iracký prezident utrpel mozgovú porážku: Údajne je v kóme

Džalál Talabání
Džalál Talabání (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracký prezident Džalál Talabání utrpel mozgovú porážku, s ktorou ho hospitalizovali v nemocnici v Bagdade. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na prezidentského hovorcu.

Podľa hovorcu Alího Músávího sa lekári momentálne snažia o stabilizáciu prezidentovho zdravotného stavu. Zatiaľ nie je jasné, či Talabání zostane v bagdadskej nemocnici, alebo ho letecky prevezú do zahraničia. Iracká tlačová agentúra Sumeria uviedla, že Talabání upadol následkom porážky do kómy. V nemocnici ho dnes bol pozrieť aj iracký premiér Núrí Malíkí.

Talabání (79) mal v uplynulých dvoch rokoch opakované zdravotné ťažkosti a absolvoval viacero liečebných pobytov v zahraničí, napríklad vlani v lete v Nemecku. Hospitalizovali ho v pondelok v neskorých večerných hodinách s príznakmi vyčerpanosti.

Bývalý veliteľ kurdských povstalcov sa v roku 2005 stal prvým Kurdom vo funkcii prezidenta Iraku, ktorý má prevažne ceremoniálne právomoci. Talabání však zohral významnú úlohu pri riešení sporov medzi súperiacimi šiitskými, sunnitskými a kurdskými frakciami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu