Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EÚ za tri roky pomohla zlepšiť životné podmienky takmer 60 miliónom ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že za tri roky trvania programu potravinovej dostupnosti EÚ (od roku 2008 do roku 2011) tento program zameraný na osoby v najväčšej hmotnej núdzi priamo pomohol zlepšiť životné podmienky 59 miliónom ľuďom v 49 krajinách sveta a nepriamo pomohol ďalším 93 miliónom ľudí.

Podľa hodnotiacej správy EK, ktorú predstavil eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs, sa vďaka finančnej pomoci EÚ vo výške jednej miliardy eur podarilo zaočkovať vyše 44,6 miliónov kusov dobytka a zaučiť okolo 1,5 milióna ľudí do praktík poľnohospodárskej výroby.

"Tieto údaje hovoria samy za seba a dnes môžem povedať, že som veľmi hrdý, že náš program zameraný na dostupnosť potravín len v priebehu troch rokov zaznamenal taký neuveriteľný rozdiel v životoch miliónov ľudí," uviedol komisár Piebalgs. A dodal, že iba darca veľkosti a významu EÚ je schopný spravovať takýto projekt v takom širokom rozsahu.

Program potravinovej dostupnosti určený pre najchudobnejšie zložky obyvateľstva sveta zaviedli v roku 2008 ako akési premostenie medzi poskytovaním okamžitej humanitárnej pomoci a programami na dlhodobý rozvoj. Program trval tri roky, skončil sa v roku 2011 a jeho hlavným cieľom bolo prispieť k zvýšeniu a zefektívneniu poľnohospodárskej výroby v 49 najchudobnejších krajinách sveta.

Dve tretiny z 232 podporovaných programov boli zamerané na poľnohospodársku výrobu, kde EÚ domácim farmárom pomohla v prístupe k osivu a hnojivám. Podporované projekty ukázali v priemere okolo 50-percentné zvýšenie poľnohospodárskej výroby.

Finančnú sumu vo výške jednej miliardy eur spravovali prostredníctvom špecializovaných agentúr OSN, mimovládnych organizácií a regionálnych organizácií na podporu rozvoja, pričom snaha bola usmerniť finančný tok do najmenej rozvinutých alebo ťažko prístupných vidieckych oblastí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu