Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko prisľúbilo, že Poľsku vráti vrak lietadla TU-154 čo najskôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes prisľúbilo, že Poľsku čo najskôr vráti vrak lietadla TU-154, ktoré pred dvoma rokmi havarovalo pri Smolensku, pričom prišlo o život všetkých 96 ľudí na palube, vrátane prezidenta Lecha Kaczyňského.

Prisľúbil to dnes minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý dnes v Moskve prijal svojho poľského rezortného kolegu Radoslawa Sikorského.

Poľsko už neraz deklarovalo frustráciu z toho, že ruskí vyšetrovatelia nechcú vrátiť vrak lietadla TU-154 ani dva roky po tom, čo sa v hustej hmle zrútilo pri smolenskom letisku, odkiaľ sa mala poľská delegácia presunúť do Katynského lesa, kde si mali uctiť pamiatku vojakov poľskej armády zavraždených v roku 1940.

Sikorski dokonca minulý týždeň žiadal o intervenciu v tejto veci šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú. Dnes počas rokovaní s Lavrovom upozornil, že ďalšie zadržiavanie trosiek lietadla by sa mohlo negatívne prejaviť na dvojstranných vzťahoch. Dodal, že poľská strana by uvítala, keby sa záležitosť doriešila v duchu súcitu a účasti, akú Rusko prejavovalo poľskému ľudu bezprostredne po tragédii.

Lavrov dnes na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že je v záujme Ruska, aby sa vyšetrovanie tragédie uzavrelo čo najskôr a aby poľská strana mohla prevziať vrak lietadla. Dodal, že vyšetrovanie sa blíži k záveru.    

Poľskí vyšetrovatelia tvrdia, že svoj podiel viny na leteckej katastrofe majú okrem poľského pilota aj ruskí letoví dispečeri. Obaja ministri dnes ešte posúdili úroveň spolupráce a vyslovili sa za ďalšiu liberalizáciu pohraničného režimu medzi oboma štátmi, ako aj medzi Ruskou federáciou a EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu