Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zoznam obetí šialeného strelca: Deťom do telíčok vpálil hneď niekoľko striel!

Obete šialeného strelca Zobraziť galériu (21)
Obete šialeného strelca (Zdroj: sita, internet)

NEWTOWN – Tieto zábery trhajú srdce! Deti, ktoré mali celý život pred sebou a svojim rodičom prinášali predovšetkým radosť, sú navždy preč. Masaker, ku ktorému prišlo v piatok ráno v americkom Newtowne, pozná všetkých 27 obetí. Prinášame ich zoznam a slová ich najbližších.


Všetky obede zahynuli následkom strelných rán, potvrdil súdny lekár H. Wayne Carver. Každá z obetí školskej masakry utrpela viac ako jednu strelnú ranu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia súdneho lekára, ktorý vykonal obhliadky tiel.

Adam strieľal hlavne z pušky

Lanza pri zabíjaní v prvom rade využíval pušku, dodal Carver. Každé z tiel, na ktorých súdny lekár vykonal obhliadku, malo od troch do 11 strelných rán, dodal.

Úrady zverejnili aj zoznam mien obetí školskej masakry. Z 20 detí, ktoré páchateľ zastrelil, bolo osem chlapcov a  12 dievčat, všetky vo veku od 6 do 7 rokov, uviedla agentúra AP. V prípade všetkých šiestich dospelých, zabitých v priestoroch školy, išlo o ženy.

Adamov otec prehovoril: Sme zdrvení

"Naša rodina trúchli so všetkými, ktorých zasiahla táto obrovská tragédia," uviedol Peter Lanza vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v sobotu neskoro večer miestneho času.

"Žiadne slová nedokážu skutočne vyjadriť, akí sme zdrvení," povedal otec 20-ročného Adama Lanzu, ktorý po masakre spáchal samovraždu. Rodina strelca je podľa Petera Lanzu "v stave neviery a pokúšania sa nájsť akékoľvek odpovede" na to, čo sa stalo, píše AP.

Detské obete

Emilie Parker (†6)
Zobraziť galériu (21)
Emilie Parker (†6)  (Zdroj: SITA)

Milovala kreslenie a vždy sa usmievala na ľudí, vyhlásil počas tlačovej konferencie jej zdrvený otec Robbie Parker so slzami v očiach. Prekvapujúce, o to sympatickejšie slová adresoval rodine Lanzovcov. „Je to strašná tragédia a chcem, aby ste vedeli, že naše srdcia a modlitby smerujú aj k nim – rodine strelca. Neviem si ani len predstaviť, aká ťažká musí byť pre vás táto skúsenosť. Naša láska a podpora smeruje aj k vám.“


Ana Marquez-Greene (†6)
Zobraziť galériu (21)
Ana Marquez-Greene (†6)  (Zdroj: SITA)

Dievčatko bolo dcérou kanadského jazzového muzikanta Jimmyho Greena. „Bolo to neuveriteľne milujúce a odvážne dieťa, ktoré milovalo spev a tanec,“ povedal blízky rodinný priateľ.


Noah Pozner (†6)
Zobraziť galériu (21)
Noah Pozner (†6)  (Zdroj: SITA)

Svoje šieste narodeniny oslávil pred necelým mesiacom 20. novembra. Jeho rodičia sa presťahovali do Newtownu z New Yorku, aby ich deti mohli navštevovať kvalitné školy a aj kvôli bezpečnej komunite. Noah pochádzal z dvojčiat a mal aj staršiu sestru (8), obidve dievčatká prežili.
 

Jesse Lewis (†6)
Zobraziť galériu (21)
Jesse Lewis (†6)  (Zdroj: SITA)

Ráno pred masakrom odviezol otec svojho syna do školy s tým, že sa poobede vráti. Spoločne s ďalšími rodičmi mali pred Vianocami vyrábať perníkové domčeky.


Charlotte Bacon (†6)
Zobraziť galériu (21)
Charlotte Bacon (†6)  (Zdroj: internet)

"Toto malé dievča dokázalo rozžiariť priestor pre každého," povedal rodinný priateľ. Práve v deň tragédie svoju mamu prehovorila, aby jej obliekla nové šaty, z ktorých sa nesmierne tešila. Do školy chodil aj brat dievčatka, ktorý masaker prežil.


Grace McDonnell (†7)
Zobraziť galériu (21)
Grace McDonnell (†7)  (Zdroj: SITA)

Dylan Hockley (†6)
Zobraziť galériu (21)
Dylan Hockley (†6)  (Zdroj: SITA)
Catherine V. Hubbard (†6)
Zobraziť galériu (21)
Catherine V. Hubbard (†6)  (Zdroj: SITA)
Olivia Engel (†6)
Zobraziť galériu (21)
Olivia Engel (†6)  (Zdroj: SITA)

Josephine Gay (†7)
Zobraziť galériu (21)
Josephine Gay (†7)  (Zdroj: internet)
Chase Kowalski (†7)
Zobraziť galériu (21)
Chase Kowalski (†7)  (Zdroj: internet)
James Mattioli (†6)
Zobraziť galériu (21)
James Mattioli (†6)  (Zdroj: internet)
Caroline Previdi (†6)
Zobraziť galériu (21)
Caroline Previdi (†6)  (Zdroj: internet)
Jessica Rekos (†6)
Zobraziť galériu (21)
Jessica Rekos (†6)  (Zdroj: internet)

Daniel Barden (†7)
Madeleine F Hsu (†6)
Jack Pinto (†6)
Avielle Richman (†6)
Benjamin Wheeler (†6)
Allison N. Wyatt (†6)
 

Dospelé obete


Dawn Hochsprung (†47)
Zobraziť galériu (21)
Dawn Hochsprung (†47)  (Zdroj: SITA)

Riaditeľka základnej školy Sandy Hook. Jeden z priateľov si na ňu spomenul ako na „rozvážnu a veľmi inteligentnú mladú dámu plnú života vždy s úsmevom na tvári, ktorý mohol jedine hriať pri srdci“.


Mary Sherlach (†56)
Zobraziť galériu (21)
Mary Sherlach (†56)  (Zdroj: SITA)

Školská psychologička pracovala na škole 18 rokov. „Mal to byť jej posledný rok, hovorila. Milovala svoju prácu. V tomto odbore zostala počas celej svojej kariéry,“ priblížil priateľ jej manžela.


Lauren Rousseau (†30)
Zobraziť galériu (21)
Lauren Rousseau (†30)  (Zdroj: SITA)

Otec o svojej dcére a učiteľke na škole povedal: „V mnohom bola ako dieťa. Práve preto mala tak rada prácu s deťmi. Zomrela so svojimi malými deťmi.“


Victoria Sato (†27)
Zobraziť galériu (21)
Victoria Sato (†27)  (Zdroj: SITA)

Pri šialenom vyčíňaní Adama Lanzu v škole sa zachovala hrdinsky. Keď vtrhol do triedy, snažila sa detičky chrániť pred strelami vlastným telom.


Anne Marie Murphy (†52)
Zobraziť galériu (21)
Anne Marie Murphy (†52)  (Zdroj: SITA)

Aj táto učiteľka sa snažila detičky chrániť vlastným telom. Polícia jej otcovi oznámila, že jej telo pokrývalo skupinku mŕtvych detičiek.

Rachel Davino (†29)

Nancy Lanza (†52)
Zobraziť galériu (21)
Nancy Lanza (†52)  (Zdroj: internet)

Vlastnú matku Adam zavraždil strelou priamo do tváre v dome, v ktorom spoločne bývali, ešte pred hororovým masakrom na škole. Paradoxne práve matka ho naučila strieľať. So svojimi dvoma synmi chodievala na strelnicu. Milovala zbrane.
 

Strelec mal Aspergerov syndróm

Predstaviteľ miestnej polície Paul Vance v sobotu na tlačovej konferencii poprel predchádzajúce mediálne informácie, že páchateľova matka bola učiteľkou v škole, kde sa krviprelievanie odohralo, napísala agentúra DPA. Nancy Lanzová podľa neho nemala s danou školou žiadne spojenie. Vance tiež vyvrátil niektoré tvrdenia, podľa ktorých mal páchateľ deň pred masakrou v škole nezhody. O tom nie sú žiadne informácie, uviedol.

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia polície tiež informovala, že strelec mal tzv. Aspergerov syndróm, čo však podľa expertov nesúvisí s jeho násilným správaním. Aspergerov syndróm je mierna forma autizmu, často charakterizovaná ako narušenie v oblasti sociálnej interakcie.
      
Spolužiaci Adama Lanzu zo strednej školy uviedli, že bol bystrý, ale mimoriadne hanblivý a samotárky, píše AP.

Dojímavý prejav otca mŕtvej Emilie Parker, v ktorom vyjadril podporu aj rodine strelca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu