Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Toto bol šialenec z hororovej streľby na škole: Autistický čudák zavraždil 20 detí!

Adam Lanza pred pár rokmi. Zobraziť galériu (2)
Adam Lanza pred pár rokmi. (Zdroj: ABC News)

NEWTOWN – Ameriku ovládli šok a znechutenie! Adam Lanza (20) zastrelil 20 detí a šiestich dospelých v škole Sandy Hook v Newtowne, vzdialenom len 108 km od New Yorku. Zbraň obrátil aj proti svojej matke a po šialenom vyčíňaní spáchal samovraždu priamo v škole. Kto však bol Adam Lanza?


Príbuzných a známych po strelcovom šialenom čine vypočúvali pracovníci FBI. Isté je, že Lanza bol zrejme samotár s psychickou poruchou.

Už dlhšie žil so svojou matkou Nancy v Newtone. Adam mal byť podľa informácií CBS News nadaný študent. Jeho matka bola obľúbená a ľudia ju označovali za láskyplnú starostlivú matku, ktorá rada usporadúvala rôzne sviatočné oslavy. Adamovi rodičia sa rozviedli ešte v roku 2009. Adamov otec Peter spolu s bratom Ryanom (24), ktorého americké médiá najprv nesprávne označili za páchateľa, nebývajú v rovnakom meste. Ryan priznal, že brata nevidel od roku 2010.

Ryan sa kvôli chybnému zverejneniu identity strelca dostal pod paľbu nahnevaných reakcií. Na Facebooku sa preto hneď niekoľkokrát snažil presvedčiť, že to nebol on, kto vraždil.
Zobraziť galériu (2)
Ryan sa kvôli chybnému zverejneniu identity strelca dostal pod paľbu nahnevaných reakcií. Na Facebooku sa preto hneď niekoľkokrát snažil presvedčiť, že to nebol on, kto vraždil.  (Zdroj: Facebook)


Mladšieho brata označil za „tak trochu autistického“ s tým, že trpel poruchou osobnosti. Príbuzní a známi ho zase opísali ako podivína, ktorý nemal takmer žiadny kontakt s priateľmi.

Študenti a susedia sa k Adamovi vyjadrili na sociálnej sieti Twitter:

„V každom prípade bol trochu zvláštny,“ píše jeho bývalá spolužiačka Alex Israel. Opisuje ho ako veľmi pokojného chlapca, ktorý bol svojský.

„Bývali sme len šesť domov od neho, moja dcéra chodila s Adamom do školy,“ uviedla Beth Israel, zrejme matka Alex Israel. „Už dlhšie pôsobil nejako psychicky narušene.“

„Že sa tu stane niečo takéto, som si nepredstavoval ani vo sne,“
napísal Steve Lardner, ktorý v Newtowne žije štyri roky.

V čase, keď bolo ešte nejasné, kto mohol za ohavný čin, Lardner vyhlásil: „Pred hodinou som hovoril s kamarátom, ktorý poznal Adama. Povedal, že by sa nečudoval, keby to spravil Adam.“

Americké médiá informovali, že v deň streľby malo dôjsť k hádke a kriku medzi Adamom a jeho matkou. Tesne po tom ju mal zabiť v ich byte.

Hororové momenty zažili na škole, keď chlapec v nepriestrelnej veste dorazil na matkinom aute v amoku s dvoma pištoľami a puškou do školy Sandy Hook, v ktorej učila deti v predškolskom veku. A práve tieto si zrejme zámerne Adam vytipoval a popravil.

Rovnako ani so svojím otcom Petrom nemal byť už dlhšie v kontakte. Peter pracuje finančný riaditeľ a býva v Stamforde (Connecticut).

Adam Lanza mal mať údajne aj priateľku. O koho však ide a kde sa momentálne nachádza, je nejasné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu