Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Asadov režim je krátko pred kolapsom: Blíži sa jeho koniec

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada je krátko pred kolapsom. Povedal to dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po stretnutí s holandským premiérom Markom Ruttem.

"Osobne si myslím, že vláda v Damasku sa blíži k svojmu pádu. Je to už iba otázka času," odpovedal generálny tajomník NATO na otázky novinárov. Vyzval ďalej Asadov režim, aby ukončil používanie násilia voči domácemu obyvateľstvu. Asadove jednotky sa podľa jeho slov neštítia použiť ani rakety typu Scud.

Novinári sa zaujímali, odkiaľ má NATO správy o používaní rakiet typu Scud na území Sýrie. Rasmussen odmietol prezradiť zdroje, o ktoré sa opierajú výzvedné služby, potvrdil však, že začiatkom tohto týždňa bolo na území Sýrie zaznamenané viacnásobné nasadenie neriadených striel krátkeho doletu.

Rasmussen povedal, že podľa dostupných informácií sa mohlo jednať o rakety typu Scud, čo je odsúdeniahodná skutočnosť a mohlo by to znamenať, že vláda je v koncoch, keď začala používať takýto typ zbraní.

Sýrska vláda však dnes poprela tvrdenia, že v boji proti "teroristickým skupinám" používa rakety Scud. "Ministerstvo zahraničných vecí potvrdzuje, že tieto rakety neboli použité v boji proti teroristickým skupinám," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom štátnou agentúrou SANA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu