Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ a USA idú bojovať proti sexuálnemu zneužívaniu detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia dnes oznámila, že od stredy 5. decembra eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová a minister spravodlivosti USA Eric Holder spustia činnosť Globálnej aliancie proti sexuálnemu zneužívaniu detí on-line.

Cieľom tejto iniciatívy je zjednotiť všetky rozhodovacie orgány vo svete, aby bolo možné účinnejšie odhaľovať obete a pomáhať im, ako aj trestne stíhať páchateľov.

Na uvedení aliancie do činnosti sa zúčastnia ministri a vysokopostavení úradníci z 27 členských štátov EÚ, ku ktorým sa pripojí aj 21 nečlenských krajín Únie (Albánsko, Austrália, Čierna Hora, Filipíny, Ghana, Chorvátsko, Japonsko, Kambodža, Kórejská republika, Moldavsko, Nigéria, Nórsko, Nový Zéland, Spojené štáty americké, Srbsko, Švajčiarsko, Thajsko, Turecko, Ukrajina a Vietnam).

Krajiny tejto aliancie sa zaviazali k niekoľkým politickým cieľom. Vďaka zvýšenej medzinárodnej spolupráci bude preto boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí on-line účinnejší.

"Za každou fotografiou zneužívaného dieťaťa je zneužité dieťa, využitá a bezmocná obeť. Ak sa raz takéto fotografie rozšíria po internete, je ťažké ich odstrániť. Našou zodpovednosťou je deti chrániť, a to nezávisle od toho, kde žijú, a zároveň súdne stíhať zločincov, nech už pôsobia kdekoľvek," uviedla Malmströmová.

Podľa eurokomisdárky je možné dosiahnuť tento cieľ jedine tak, že sa krajiny spoja a spoločne vyvinú potrebné úsilie. Podľa Holdera ide o medzinárodnú iniciatívu, ktorá zlepší súdne stíhanie zločincov, odhaľovanie väčšieho počtu obetí sexuálneho zneužívania detí a zabezpečí, aby sa im dostala dostatočná pomoc a podpora.

"Prostredníctvom tejto globálnej aliancie môžeme stavať na predchádzajúcich cezhraničných operáciách, ktoré rozbili medzinárodné pedofilné siete a ochraňujú viac detí," spresnil Holder.

Odhaduje sa, že v súčasnosti je na internete viac ako milión fotografií detí vystavených sexuálnemu zneužívaniu a vykorisťovaniu. Podľa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu pribúda každý rok 50.000 nových.

Žiadna krajina nemôže bojovať proti tomuto fenoménu sama, keďže kriminálne siete, ktoré za ním stoja, nepoznajú hranice a využívajú nedostatočnú výmenu informácií a právne medzery, existujúce v rámci krajín alebo medzi nimi. Z tohto dôvodu má medzinárodná spolupráca zásadný význam z hľadiska účinného vyšetrovania prípadov sexuálneho využívania detí on-line, ako aj z hľadiska lepšieho odhaľovania a trestného stíhania páchateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu